ΈΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑΝΕΖΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Greek translation of Presentation of Reason in Revolt at the Havana Book Fair (February 7, 2005)

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΚΑΙ Ο «ΤΡΟΤΣΚΙ» ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΒΑΝΑ

Ο εκδοτικός οίκος «Φρεντερίκο Ένγκελς» ιδρύθηκε από την Ισπανική  Μαρξιστική Τάση που εκφράζεται από την εφημερίδα «El Militante». Οι Ισπανοί σύντροφοι έκαναν μια καμπάνια ενάντια στο εμπάργκο πώλησης βιβλίων που είχαν επιβάλλει οι εκδότες της Μαδρίτης στην Κούβα, κατάφεραν να το «σπάσουν» και παραβρέθηκαν στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Αβάνα. Για πρώτη φορά έργα του Λέοντα Τρότσκι διατέθηκαν ελεύθερα στον λαό της Κούβας. Οι σύντροφοι περιγράφουν αυτή την εμπειρία και τα συμπεράσματά τους από την μεγάλη αποδοχή των γνήσιων μαρξιστικών ιδεών για πρώτη φορά στην Κούβα.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι επισκεύθηκαν την πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Αβάνα στις αρχές του Φλεβάρη. Ήταν η πρώτη φορά φορά που ο ισπανικός εκδοτικός οίκος «Φρεντερίκο ΄Εγκελς» συμμετείχε στην Έκθεση. Ήρθαμε εδώ σπάζοντας το πολιτιστικό εμπάργκο, που είχε επιβάλλει η Ένωση εκδοτών της Μαδρίτης. Γι’ αυτό η παρουσία μας ήταν μια πράξη αλληλεγγύης προς την κουβανέζικη Επανάσταση.

Ένα από τα πράγματα που μας εξέπληξε περισσότερο ήταν το τρομακτικό ενδιαφέρον για τις ιδέες του Τρότσκι. Πολλοί μας είπαν : «Έχουμε ακούσει περισσότερο αρνητικές κρίσεις για τον Τρότσκι, αλλά ποτέ δεν είχαμε την ευκαιρία να τον διαβάσουμε».

Περισσότερα από 800 βιβλία και μπροσούρες πουλήθηκαν από τον εκδοτικό μας οίκο, τα πιο πολλά ήταν του Τρότσκι (εξαντλήθηκε η «Διαρκής Επανάσταση» και εκείνα για τον αγώνα του Τρότσκι ενάντια στον Σταλινισμό). Επίσης εξαντλήθηκε το βιβλίο των Τέντ Γκράντ και Άλλαν Γούντς «Λένιν και Τρότσκι: Τι πραγματικά πρέσβευαν;».

Το ενδιαφέρον για τις ιδέες του Τρότσκι προήλθε απο νέους αλλά και βετεράνους συντρόφους, κυρίως από την Κούβα, αλλά επίσης και από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως το Ελ Σαλβαδόρ, την Γουατεμάλα, το Μεξικό, την Αργεντινή, την Χιλή κτλ. Αλλά αυτοί που εκδήλωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ( εκτός από τους Κουβανούς) ήταν οι Βενεζουελάνοι σύντροφοι που ήδη βρίσκονται σε μία επαναστατική διαδικασία και είναι ανοιχτοί στην μαρξιστική θεωρία.

Ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στην Κούβα, Αντάν Τσάβες, ήρθε επίσης στο περίπτερο μας, αγόρασε βιβλία και μας έδωσε συγχαρητήρια για την δουλειά μας γύρω από την καμπάνια  «Κάτω τα χέρια από την Βενεζουέλα».

Η παρουσίαση του βιβλίου των Τέντ Γκράντ και Άλλαν Γούντς «Διαλεκτική σε Αντεπίθεση» ήταν επίσης επιτυχημένη, γιατί ήταν ίσως μια από τις μοναδικές ευκαιρίες στην οποία ιδέες του Τρότσκι εκφράστηκαν δημόσια σε αυτό το νησί. Τώρα είμαστε στην διαδικασία της κουβανέζικης έκδοσης του βιβλίου.

Είναι μεγάλη μας τιμή που η Σίλια Χάρτ, έκανε την παρουσίαση του βιβλίου, η κομουνίστρια που πρόσφατα άνοιξε τον διάλογο για τον Τρότσκι στην Κούβα, μέσα από μια σειρά σχετικών άρθρων της. Πρέπει να προσθέσουμε την παρουσία στην εκδήλωση ενός βετεράνου κομμουνιστή που πήρε μέρος στον επαναστατικό πόλεμο ενάντια στην δικτατορία του Μπατίστα, δούλεψε κατόπιν μαζί με τον Τσέ Γκεβάρα στο Υπουργείο Βιομηχανίας και πιστεύει ότι «η σκέψη του Τρότσκι είναι ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούμε την Κουβανική Επανάσταση σήμερα».

Η θερμή υποδοχή που είχε ο εκδοτικός οίκος «Φρεντερίκο Έγκελς» και κυρίως η ιδέες του Τρότσκι στην Αβάνα, μας ενθαρρύνουν για να συνεχίσουμε το καθήκον της υπεράσπισης των ιδεών του Επαναστατικού Μαρξισμού και να είμαστε παρόντες για άλλη μια φορά στην διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Αβάνα τον επόμενο χρόνο.

 

Χουάν Ιγνάθιο Ράμος

Πρόεδρος του Εκδοτικού οίκου «Φρεντερίκο Ένγκελς»