Alan Woods lanceert Cubaanse uitgave van zijn boek Reason in Revolt

Dutch translation of Alan Woods to launch Cuban edition of Reason in Revolt in Havana (February 6, 2006)

Op zaterdag 4 februari werden de deuren van de 15de Internationale Boekenbeurs te Havana (Cuba) geopend voor een gretig publiek. Duizenden hadden zich verzameld voor alle ingangen, wachtend op de officiële opening, die enige vertraging opliep om aan Hugo Chavez, de Venezolaanse president, de kans te geven de openingsceremonie bij te wonen van deze boekenbeurs, waar Venezuela dit jaar het gastland is.

Zodra de deuren werden geopend renden de mensen letterlijk naar de boekenstands, waar allerlei werken te koop werden aangeboden. De stormloop was te vergelijken met die in onze grootwarenhuizen bij het begin van de soldenperiode. Deze mensen waren de eerste duizenden van de honderdduizenden die uiteindelijk deze Boekenbeurs van Havana zullen bezoeken. Oorspronkelijk een organisatie die alleen in Havana doorging, is de boekenbeurs nu uitgegroeid tot een landelijke gebeurtenis: als de grote beurs in de hoofdstad Havana zijn deuren sluit, zal ze nog 33 andere steden aandoen.

Voor het tweede jaar heeft de Stichting Frederik Engels (FFE, Fundación Federico Engels), de belangrijkste marxistische uitgeverij in Spanje, een grote boekenstand op de beurs. Op de rekken vind je de werken van de marxistische klassiekers: Marx, Engels, Lenin, Trotski, Luxemburg, Preobrazhensky enzovoort, maar ook moderne werken met marxistische analyses van de situatie in Venezuela, de Cubaanse Revolutie enzovoort. Zoals vorig jaar wekken de werken van Trotski (in het bijzonder de “Verraden Revolutie” en de “Permanente Revolutie”) bijzondere interesse, evenals alle werken die een uitleg geven voor de redenen van de val van het stalinisme in de Sovjet-Unie. Vorig jaar al waren er vele commentaren dat men al wel van Trotski had gehoord, en dan vooral in de negatieve zin, maar dat men nooit eerder de kans had gehad zijn werken zelf te lezen en zichzelf een oordeel te vormen.

Opnieuw verwerpt de FFE door zijn aanwezigheid in Havana de boycot van de Spaanse Uitgevers Associatie, die stelselmatig weigert deel te nemen aan de Havana Book Fair. De FFE heeft een publieke verklaring uitgegeven waarin ze deze hypocriete stellingname aan de kaak stellen, wat op zich weerklank vond in de Cubaanse media, onder meer via het Cubaanse persagentschap Prensa Latina.

Dit jaar voert de FFE promotie voor twee nieuwe titels. De eerste is een verzameling artikels van Alan Woods over de Venezolaanse Revolutie, onder de titel: “De Bolivaraanse Revolutie, een marxistische analyse”. Het tweede werk is een verzameling artikels van Celia Hart, voor het eerst samen gepubliceerd onder de titel “Revolutionaire Notities – Cuba, Venezuela en internationaal socialisme”. Dit boek bevat artikels van haar hand, beginnend met haar eerste “De vlag van Coyoacán”, geschreven in december 2003 [Coyoacán is de plaats in Mexico waar de verbannen Trotski in 1940 in opdracht van Stalin werd vermoord, nvdr.], en waarin zij voor het eerst de noodzaak verdedigt de ideeën van Trotski terug op te nemen en in het bijzonder de strijd voor socialisme op wereldvlak. Het boek besluit met haar lof aan de speech van Fidel Castro, gegeven aan de Universiteit van Havana in november: “De socialistische revolutie verdiepen: de enige manier om ze te redden.”

De artikels van Celia Hart hebben ongetwijfeld een belangrijke invloed op de discussies in Cuba over de toekomst van hun revolutie, en ze worden bediscussieerd door vele communistische militanten over de hele wereld. Nu zijn ze voor het eerst in gedrukte vorm beschikbaar voor het Cubaanse publiek in één bundel. Het boek bevat een voorwoord van Alan Woods en een politieke biografie van haar eigen hand.

Belangrijk is ook de publicatie van de Cubaanse editie van “Rede in opstand”, uitgegeven door “Ciencias Sociales”. Dit boek van Alan Woods en Ted Grant, waarin ze de verdediging opnemen van de waarde van de ideeën van het marxisme, in het licht van de moderne wetenschappen, zal aan het Cubaanse publiek worden voorgesteld op een aantal bijeenkomsten waar Alan zelf aanwezig zal zijn. De eerste bijeenkomst zal doorgaan op de Boekenbeurs van Havana zelf, waar het boek officieel wordt voorgesteld in aanwezigheid van Adán Chavez, de broer van de Venezolaanse president , een revolutionair, fysicus en ambassadeur van Venezuela in Cuba.

De belangrijkste marxistische intellectueel van Cuba, Dr Jorge Luis Acanda, zal het boek ook voorstellen op een meeting voor de studenten van de universiteit van Havana. Het bezoek van Alan Woods heeft voor heel wat belangstelling gezorgd, zo is hij ook uitgenodigd om te spreken voor een bijeenkomst van onderzoekers aan het Centrum voor Europese Studies te Havana. Alan zal zijn boeken “De Bolivariaanse Revolutie” en “Rede in Opstand” voorstellen op twee meetings georganiseerd aan de Universidad de Oriente, de belangrijkste universiteit van Santiago de Cuba.