Εργατικό Κόμμα Βρετανίας: η μάχη ενάντια στη δεξιά πτέρυγα και η εκστρατεία για έκτακτη συνδιάσκεψη

Ο αρχισυντάκτης της μαρξιστικής εφημερίδας «Socialist Appeal», Ρομπ Σιούελ, περιγράφει τη μάχη της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος ενάντια στη νέα δεξιά ηγεσία στο πλαίσιο της εκστρατείας για μια έκτακτη συνδιάσκεψη.


[Source]

Αριστερές ομάδες και συνδικάτα στη Βρετανία ενώνουν τη φωνή τους ζητώντας την άμεση διοργάνωση συνδιάσκεψης του Εργατικού Κόμματος για την καταπολέμηση των επιθέσεων από τη δεξιά πτέρυγα κατά των δημοκρατικών κομματικών διαδικασιών. Το κύριο αίτημα είναι η επιστροφή του ελέγχου του κόμματος στα χέρια των μελών του.

Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου ζητώντας από την Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή (NEC) του Εργατικού Κόμματος να διοργανώσει συνδιάσκεψη για την επίλυση της κρίσης που απειλεί να καταστρέψει το κόμμα. Την πρωτοβουλία υποστηρίζουν βουλευτές του κόμματος που ανήκουν στην Ομάδα Σοσιαλιστικής Εκστρατείας (SCG), μια σειρά από μέλη της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής (NEC) και συνδικάτα, όπως η Unite, η Ένωση Πυροσβεστών (FBU), και οι Ένωση εργατών αρτοποιίας και τροφίμων (BFAWU). Η εκστρατεία υποστηρίζεται επίσης από αριστερές ομάδες όπως το Momentum, το «Don’t Leave, Organize» και το Labour4Clause4, ενώ αναμένονται και άλλες οργανώσεις να εκδηλώσουν την υποστήριξή τους.

Ο στόχος της εκστρατείας είναι να ασκήσει πίεση ώστε να συζητηθεί το αίτημα για διοργάνωση συνεδρίου στην προσεχή συνάντηση της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής (NEC) του Εργατικού κόμματος τον Μάρτιο. Τα μέλη του Εργατικού Κόμματος και οι συνδικαλιστές ακτιβιστές πρέπει μέσα σε ένα μήνα να κλιμακώσουν τις πιέσεις τους, ώστε να διασφαλίσουν τη συζήτηση του αιτήματος σε επίπεδο κεντρικής επιτροπής.

Απάντηση στην επίθεση της δεξιάς πτέρυγας

Εκπρόσωποι των συνδικάτων και φορέων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία εξηγούν τους λόγους για την αναγκαιότητα διοργάνωσης από το Εργατικό κόμμα μιας έκτακτης συνδιάσκεψης. Στις δηλώσεις τους καυτηριάζουν μία σειρά αυθαιρεσιών, παραβιάσεων και επιθέσεων από την ηγεσία κατά μελών, πολιτικών αντιπάλων και λειτουργιών. Συγκεκριμένα αναφέρονται σε διαγραφές μελών, σε υπονόμευση των δικαιωμάτων και ελευθεριών μέσα στα τοπικά τμήματα του κόμματος, σε συγκεντρωτισμό και σε διάλυση της κομματικής δημοκρατίας. Μιλάνε για επικίνδυνη τροπή, κλιμακούμενη κρίση και ανάγκη για άμεση επιστροφή στην εσωκομματική δημοκρατία και στην ανάδειξη της συνδιάσκεψης ως κυρίαρχου σώματος για τη λήψη αποφάσεων.

Η εκστρατεία καλεί τα τοπικά τμήματα του Εργατικού Κόμματος και τις συνδεδεμένες οργανώσεις να κινητοποιηθούν τον επόμενο μήνα ζητώντας επιτακτικά διοργάνωση συνεδρίου. Η «Socialist Appeal» (βρετανικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης) υποστηρίζει ολόψυχα αυτήν την πρωτοβουλία, την οποία είχε ήδη προτείνει στη σελίδα της από τις αρχές του Ιανουαρίου. Οι επιθέσεις της δεξιάς πτέρυγας κλιμακώνονται για αρκετούς μήνες τώρα. Έχει έρθει η στιγμή, επιτέλους, που η αριστερά περνάει στην αντεπίθεση!

Τι ακολούθησε από την ανάδειξη νέας ηγεσίας

Από τη μέρα της εκλογής του Keir Starmer στη θέση του προέδρου, η δεξιά πτέρυγα επιτίθεται, προσπαθώντας να αποκαρδιώσει και να απομακρύνει μέλη με αριστερή ιδεολογία. Επιχειρούν εκκαθάριση της αριστεράς. Αριστεροί βουλευτές όπως η Rebecca Long-Bailey – υποψήφια πρόεδρος στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές – απομακρύνθηκαν, και αντικαταστάθηκαν από δεξιούς που ήταν στην πρώτη γραμμή των επιθέσεων κατά του Corbyn. Όσο για τις επιθέσεις στον Corbyn, παρότι η ηγεσία αναγκάστηκε τρεις εβδομάδες μετά τη διαγραφή του να τον δεχθεί πίσω, προχώρησε στη συνέχεια αλαζονικά στην αναστολή της ιδιότητάς του ως βουλευτή του κόμματος.

Η νέα ηγεσία είναι οι ίδιοι άνθρωποι που υπονόμευσαν την ηγεσία του Corbyn και σαμποτάρησαν εγκληματικά μια πιθανή εκλογική νίκη του Εργατικού κόμματος. Προτίμησαν μια κυβέρνηση του Συντηρητικού κόμματος από μια αριστερή κυβέρνηση Corbyn. Η δεξιά πτέρυγα δεν είναι τίποτα περισσότερο από το Συντηρητικό κόμμα που διεισδύει μέσα στο Εργατικό. Θέλουν να κάνουν το Εργατικό κόμμα ασφαλές για τον καπιταλισμό και να αδράξουν προσωπικά οφέλη για τις υπηρεσίες τους. Ο Starmer, δηλώνοντας ότι το Εργατικό κόμμα είναι «υπό νέα διαχείριση» το έχει ουσιαστικά ωθήσει προς τα δεξιά υποστηρίζοντας την κυβέρνηση Συντηρητικών με μια σειρά ενεργειών όπως η «εποικοδομητική αντιπολίτευση», η παθητική στάση σε νομοσχέδια που επιτρέπουν εγκλήματα πολέμου και κατασκοπεία της αστυνομίας, και τώρα η υιοθέτηση εθνικιστικών συμβόλων και η έκκληση στον «πατριωτισμό». Ο Starmer και η δεξιά πτέρυγα θέλουν να κάνουν το Εργατικό Κόμμα ένα κόμμα υπεράσπισης του κατεστημένου, όπως ήταν υπό τον Tony Blair. Όσον αφορά τις θέσεις της ηγεσίας για την οικονομική πολιτική, κάθε κουβέντα για δημόσια ιδιοκτησία έχει αφαιρεθεί και αντικατασταθεί με επαίνους για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επίθεση στην αριστερά και εκκαθαρίσεις

Όταν τα τοπικά τμήματα του κόμματος τόλμησαν να αμφισβητήσουν τις παραπάνω πρακτικές της ηγεσίας, ο νέος γενικός γραμματέας David Evans απαγόρευσε όλες τις συζητήσεις, απειλώντας τα μέλη με αναστολή κομματικής ιδιότητας ή διαγραφή εάν συνέχιζαν. Σε όσα τοπικά τμήματα δεν υπάκουσαν στην απαγόρευση η απειλή υλοποιήθηκε με αποτέλεσμα δεκάδες τοπικοί πρόεδροι και γραμματείς να τεθούν σε αναστολή. Ξεκίνησαν πόλεμο εφαρμόζοντας το «ή αποδέχεστε το νέο καθεστώς, ή εκδιώκεστε!».

Είναι σαφές ότι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μια αντεπανάσταση εναντίον των μελών του Εργατικού κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζουν μια εκστρατεία για αποθάρρυνση και εκδίωξη όσο το δυνατόν περισσότερων μελών. Η Άντζελα Ρέινορ, η αναπληρωτής ηγέτης, εκφράζει ικανοποίηση με την προοπτική διαγραφών χιλιάδων μελών. Ταυτόχρονα τα Περιφερειακά Γραφεία του Εργατικού Κόμματος έχουν αρχίσει γραφειοκρατικά να ελέγχουν τα τοπικά τμήματα καταπνίγοντας κάθε αντιπολίτευση. Η δεξιά πτέρυγα αποδεκατίζει την αριστερά.

Η απάντηση της αριστεράς

Όλο αυτό το διάστημα η αριστερά του κόμματος ήταν πολύ παθητική απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις. Αυτή η εκστρατεία ίσως είναι ένα πραγματικό σημείο καμπής, το οποίο μπορεί να αναζωογονήσει και να κινητοποιήσει την αριστερά. Θα μπορούσε να ανανεώσει το μαχητικό πνεύμα στη βάση του κόμματος. Το αίτημα για διοργάνωση συνδιάσκεψης πρέπει να μεταφερθεί σε κάθε γωνιά του εργατικού κινήματος! Ο Τόνι Μπλερ κάλεσε ειδικό συνέδριο του Εργατικού Κόμματος την άνοιξη του 1995 για να απαλλαγεί από το άρθρο 4, τη δέσμευση του κόμματος στο σκοπό του σοσιαλισμού. Χρειαζόμαστε τη δική μας ειδική συνδιάσκεψη για να σταματήσουμε τη δεξιά πτέρυγα: να επαναφέρουμε τη δημοκρατία στο Εργατικό Κόμμα, να αποκαταστήσουμε τον Jeremy Corbyn και όλους όσους έχουν αδικαιολόγητα διωχθεί, να ανακόψουμε τις επιθέσεις της δεξιάς πτέρυγας.

Τα μέλη πρέπει να «πάρουν πίσω τον έλεγχο». Είναι τα μέλη – και όχι κάποιοι επαγγελματίες και τσαρλατάνοι – που πρέπει να αποφασίζουν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να συζητηθεί, ποιος είναι και ποιος δεν είναι βουλευτής του Εργατικού Κόμματος. Και δεδομένου του τι έχει συμβεί, χρειαζόμαστε μέσα από ένα συνέδριο να αποφασίσουμε ποιος θα πρέπει να είναι ο γενικός γραμματέας, καθώς και ποιος θα πρέπει να ηγείται του Εργατικού Κόμματος. Φτάνει πια με τις αθετημένες υποσχέσεις και τo σαμποτάζ. Αφήστε τα μέλη να αποφασίσουν! Αυτό πρέπει να είναι η κύρια ατζέντα της συνδιάσκεψης

Απαιτώντας έκτακτη συνδιάσκεψη

Δεν υπάρχει όμως ο κίνδυνος να κατηγορηθούμε για πρόκληση «ταραχών» και υπονόμευση της ενότητας του Εργατικού κόμματος; Ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν είμαστε εμείς αυτοί που επιτίθενται στα μέλη και στις δημοκρατικές αποφάσεις του κόμματος. Η δεξιά πτέρυγα έχει λειτουργήσει διασπαστικά, υπονομεύοντας την ενότητα. Ας θυμηθούμε: η δεξιά πτέρυγα δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να κάνει πρόταση μομφής στον Jeremy Corbyn το καλοκαίρι του 2016 και να θέσει ζήτημα ηγεσίας. Ξεκινούσαν μια εκστρατεία σαμποτάζ εναντίον του κόμματος και της ενότητάς του σε κάθε ευκαιρία.

Δεν πρέπει απλώς να θυμώνουμε, αλλά να δράσουμε! Αν θέλουμε να πετύχουμε πρέπει να είμαστε εξίσου αποφασισμένοι με τη δεξιά πτέρυγα. Δεν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού ή οπισθοδρόμησης. Όπως εξήγησε ο Ian Hodson, Πρόεδρος της Ένωσης εργατών αρτοποιίας και τροφίμων (BFAWU), «Έχουμε μια πραγματική μάχη στα χέρια μας. Αγωνιζόμαστε για την ψυχή του κόμματος και είμαστε σίγουροι ότι έχουμε την πλειοψηφία των μελών μαζί μας σε αυτήν την κίνηση».

Ακολουθεί το αίτημα διοργάνωσης συνδιάσκεψης προς την Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή που δημοσιεύτηκε αρχικά στις 8/02/21 στην ιστοσελίδα socialist.net:

Πρότυπο κείμενο έκκλησης για τη διοργάνωση συνδιάσκεψης προς την Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή

Στην παρούσα συνάντηση επισημάνθηκε η κλιμακούμενη κρίση στο Εργατικό Κόμμα σχετικά με την ελευθερία του διαλόγου, την ελευθερία του λόγου και την παρέμβαση στη λειτουργία των τοπικών τμημάτων μας. Η παρούσα συνάντηση έκρινε πως αυτά τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως. Ως ανώτατο όργανο χάραξης πολιτικής του κόμματος αναγνωρίζουμε το εθνική συνδιάσκεψη αποτελούμενο από εκπροσώπους τοπικών τμημάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων συνδεδεμένων οργανισμών. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μόνος φορέας με την απαραίτητη εξουσία για την επίλυση αυτής της κρίσης. Απαιτούμε επομένως από την Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή (NEC) να διοργανώσει άμεσα έκτακτο εθνική συνδιάσκεψη του Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με το άρθρο VI:1 των κανόνων του καταστατικού*, με σκοπό τον τερματισμό του αδιεξόδου, την αποκατάσταση της κομματικής δημοκρατίας και την επίτευξη πραγματικής ενότητας ως το μόνο μέσο για να κερδίσει το κόμμα τις προσεχείς εκλογές.

* «Η δουλειά του κόμματος τελεί υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο της εθνικής συνδιάσκεψης του Κόμματος, η οποία υπόκειται στο ίδιο το καταστατικό και τις πάγιες εντολές του Κόμματος. Η συνδιάσκεψη διεξάγεται τακτικά, μία φορά κάθε χρόνο, καθώς επίσης κι σε έκτακτες περιόδους που μπορεί να τη συγκαλέσει η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή (NEC).»