Ιταλοί εργάτες απευθύνουν έκκληση αλληλεγγύης στους εργάτες όλου του κόσμου

Εκατομμύρια Ιταλοί εργάτες αναγκάζονται να συνωστίζονται στους χώρους δουλειάς για τα κέρδη των αφεντικών, την ώρα που εξελίσσεται μια τραγωδία στη χώρα με την δολοφονική εξάπλωση του COVID 19. Να στηρίξουμε την έκκληση αλληλεγγύης που απευθύνουν προς τους εργάτες όλου του κόσμου, εκατοντάδες αγωνιστές του ιταλικού εργατικού κινήματος!


[Source]

Οι σύντροφοι της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης(ΔΜΤ) στην Ιταλία, η “Sinistra Classe Rivoluzione” έχουν ξεκινήσει μια καμπάνια με τίτλο «Οι εργάτες δεν είναι αναλώσιμοι» διεκδικώντας τον τερματισμό κάθε μη άμεσα κοινωνικά αναγκαίας παραγωγής και την παραμονή των εργαζόμενων στο σπίτι με πλήρεις αποδοχές, ενώ όπου η εργασία κρίνεται κοινωνικά απαραίτητη να παρέχεται πλήρης εξοπλισμός προστασίας και να τηρούνται αυστηράοι διαδικασίες ασφαλείας . Η έκκλησή τους, υπογράφτηκε από περισσότερους από 200 εκλεγμένους συνδικαλιστές και άλλους αγωνιστές των σωματείων, ενώ ακόμα περισσότεροι εργάτες την υπογράφουν καθημερινά. Προσθέστε το όνομά σας για να δείξετε την υποστήριξη σας!

Παρά τις εκκλήσεις για να παραμείνει ο κόσμος στο σπίτι, η ιταλική κυβέρνηση, υπό την πίεση των αφεντικών, επιτρέπει σε μη κοινωνικά απαραίτητους χώρους εργασίας να παραμένουν ανοιχτοί, με εκατομμύρια εργάτες αναγκασμένους να δουλεύουν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στη διασπορά του COVID-19! Σε πολλά εργοστάσια, τηλεφωνικά κέντρα και άλλους χώρους εργασίας σε ολόκληρη την ιταλική επικράτεια έχουν ξεσπάσει αυθόρμητες απεργίες, καθώς οι εργαζόμενοι ανησυχούν για την έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού και διαδικασιών προστασίας. Οι Ιταλοί σύντροφοί μας έχουν εμπλακεί αποφασιστικά σε αυτό το κίνημα, με πολλούς συντρόφους συνδικαλιστές να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Την Δευτέρα 30 Μαρτίου διοργανώθηκε, μάλιστα, μια δημόσια διαδικτυακή συνάντηση με τη συμμετοχή περίπου 250 εργατών. Τη συνάντηση άνοιξε ο Μάριο Λαβάζι, μέλος της ΔΜΤ και εκλεγμένος συνδικαλιστής στη Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας της Ιταλίας (CGIL) στον τομέα της Υγείας, καθώς και μέλος της εθνικής επιτροπής της CGIL. Εξήγησε τους σκοπούς της καμπάνιας και περιέγραψε τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς.

Όλοι όσοι παρενέβησαν στη συζήτηση, υπογράμμισαν την τάση των εργοδοτών και της κυβέρνησης να υποβαθμίζουν τις επιπτώσεις του COVID-19. Επιπλέον εξήγησαν πως σε χώρους εργασίας όπου η οργάνωση σωματείου, πόσο μάλλον η απεργιακή κινητοποίηση, ήταν πολύ δύσκολη, τώρα υπάρχει αυξημένη συνειδητοποίηση της ανάγκης για οργάνωση. Εκεί που προηγουμένως τα αφεντικά προσπαθούσαν να προωθήσουν την ιδέα ότι «είμαστε μια μεγάλη χαρούμενη οικογένεια», οι εργάτες ριζοσπαστικοποιούνται, καθώς έχει γίνει εμφανές ότι οι ζωές τους θεωρείται ότι έχουν μικρότερη αξία από τα κέρδη της εταιρείας.

Η συνάντηση μεταδόθηκε μέσω του YouTube με αγγλική μετάφραση των πρακτικών (αναρτημένη παρακάτω). Κατέληξε σε μια έκκληση στους εργάτες όλου του κόσμου στην οποία αναφέρεται: «…Πρέπει να ενωθούμε πέρα από σύνορα και να χτίσουμε μια συντονισμένη προσπάθεια ως εργάτες του κόσμου. Με ενωμένη, διεθνιστική εργατική δράση μπορούμε να υποχρεώσουμε τους καπιταλιστές να υποχωρήσουν και να αποδεχτούν τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά μας ».

https://www.youtube.com/watch?v=AKey0FNCH5Y

Δημοσιεύουμε παρακάτω την έκκληση μεταφρασμένη στα ελληνικά, μαζί με τη λίστα των αρχικών υπογραφών. Καλούμε και τους Έλληνες εργαζόμενους να προσθέσουν τα ονόματά τους σε υπογράφοντας αυτή την έκκληση και να την προωθήσουν στους/στις συναδέλφους/ισσές τους, καθώς και στα σωματεία τους. Οι εργάτες από όλες τις χώρες υποχρεώνονται να διαλέξουν ανάμεσα στην υγεία και τις δουλειές τους. Αυτό αποκαλύπτει το πραγματικό, άγριο πρόσωπο του καπιταλισμού. Το πρόβλημα είναι διεθνές και η απάντηση πρέπει να είναι επίσης διεθνής! Η ζημιά σε έναν/μία είναι ζημιά σε όλους. Εργάτες όλων των χωρών ενωθείτε!

Διεθνής Μαρξιστική Τάση

2 Απριλίου 2020

Υπογράψτε την παρακάτω έκκληση για να δείξετε την αλληλεγγύη σας!

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeGVfVM3wlTPNyHSiOz91XMdmahDHKBQ1tesNT7isxfbXXi4Q/viewform

Από τους Ιταλούς εργάτες προς τους εργάτες όλου του κόσμου!

Είμαστε μια ομάδα Ιταλών αγωνιστών από σωματεία, οι οποίοι συγκεντρωθήκαμε για να συζητήσουμε τη δραματική κρίση που επηρεάζει την Ιταλία και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Δημοσιεύουμε αυτή την έκκληση προς τους εργάτες όλου του κόσμου, αφού αυτό αποτελεί ένα διεθνές και όχι αποκλειστικά ιταλικό πρόβλημα. Ο ιός δεν αναγνωρίζει εθνικά σύνορα. Με τον ίδιο τρόπο, η οικονομική κρίση δεν σταματάει στα σύνορα. Πιστεύουμε ότι η δική μας πείρα περιέχει πολλά μαθήματα για τους εργάτες των άλλων χωρών.

Η κυβέρνηση έχει καλέσει όλους να παραμείνουν στο σπίτι προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση της ασθένειας. Όμως αυτό δεν ισχύει για τα εκατομμύρια των εργατών που υποχρεώνονται να πηγαίνουν στη δουλειά τους σε μη άμεσα κοινωνικά αναγκαίες βιομηχανίες. Ο μόνος λόγος που αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε είναι για να εξασφαλιστούν τα κέρδη των ιδιοκτητών των εταιρειών.

Η κυβέρνηση, με το να μην διατάσσει τον τερματισμό κάθε μη αναγκαίας παραγωγής, βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας και την υγεία των οικογενειών μας, εκθέτοντας τους στην ασθένεια. Η υγεία μας θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας είναι ακόμα χειρότερη. Τα νοσοκομεία έχουν γίνει εστίες μόλυνσης, με τους εργαζόμενους να πρέπει να φροντίζουν τους ασθενείς χωρίς επαρκή εξοπλισμό προστασίας και χωρίς τα επείγοντα αναγκαία διαγνωστικά τεστ για την ασθένεια. Το σύστημα υγείας κυριολεκτικά καταρρέει υπό την πίεση της πανδημίας, λόγω των πολλών ετών υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης.

Εμείς οι ηγέτες των σωματείων, οι συνδικαλιστές και οι απλοί εργαζόμενοι πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας.

Απαιτούμε όλα τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις που δεν παράγουν αναγκαία αγαθά να κλείσουν, με τους εργαζόμενους να λαμβάνουν πλήρεις αποδοχές, πληρωμένες από τις εταιρείες! Αν τα αφεντικά δεν συμφωνήσουν, οπουδήποτε είναι δυνατό πρέπει να υπάρξει κάλεσμα για απεργιακή κινητοποίηση και η παραγωγή πρέπει να σταματήσει. Οι απεργίες που ξεσπούν σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά και άλλες χώρες επιβεβαιώνουν ότι οι εργάτες σε όλες τις χώρες αντιλαμβάνονται πλήρως την κατάσταση και δεν είναι διατεθειμένοι να γίνουν «τροφή για τα κανόνια» στο βωμό του κέρδους.

Σε κάθε χώρο εργασίας πρέπει να δημιουργηθούν επιτροπές, οι οποίες θα επιβλέπουν την τήρηση των αναγκαίων μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια. Αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν αντιπροσώπους των εργαζομένων, εκλεγμένους και ανακλητούς ανά πάσα στιγμή. Το καθήκον αυτών των επιτροπών θα πρέπει να είναι να επιτρέπουν στους εργαζόμενους να επιβάλλουν την απολύμανση όλων των εργοστασίων και εργασιακών χώρων, καθώς και την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας. Οι εργάτες θα πρέπει να μπορούν να σταματούν την παραγωγή οποτεδήποτε υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Τα σωματεία θα πρέπει να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη τους, συντονίζοντας όλες τις απεργίες και τις διαμαρτυρίες γύρω από το κεντρικό αίτημα του σταματήματος κάθε μη άμεσα κοινωνικά αναγκαίας δραστηριότητας.

Τα αφεντικά σε κάθε χώρα λένε πως αν σταματήσουν την παραγωγή θα χάσουν μερίδιο στην αγορά εντός της κάθε χώρας και στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου, προσπαθούν να διασπάσουν τους εργάτες σε «εθνικές γραμμές». Μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο πλησιάζει, την οποία δεν θα πρέπει να πληρώσουν οι εργάτες. Γι΄ αυτόν το λόγο πρέπει να ενωθούμε πέρα από σύνορα και να χτίσουμε μια συντονισμένη προσπάθεια ως εργάτες του κόσμου. Με ενωμένη, διεθνιστική εργατική δράση μπορούμε να υποχρεώσουμε τους καπιταλιστές να υποχωρήσουν και να αποδεχτούν τα δίκαια και ζωτικά μας αιτήματα!

Αρχικές υπογραφές

[Σημείωση: οι κλάδοι που περιλαμβάνει η CGIL, η κύρια συνδικαλιστική Ένωση της χώρας είναι οι ακόλουθοι: FIOM (εργάτες μεταλλουργείων); FILT (μεταφορές); NIDIL (περιστασιακά εργαζόμενοι); FLAI (αγροτοβιομηχανία); FILCAMS (εμπόριο, τουριστικές υπηρεσίες); FLC (εκπαίδευση); FP (εργαζόμενοι στην υγεία και στο δημόσιο τομέα); SPI (συνταξιούχοι εργάτες); FISAC (τράπεζες, ασφάλειες); FILCTEM (χημικοί, υφαντουργία, ενέργεια); FILLEA (βιομηχανία ξύλου). Τα SI Cobas, USB Gilda είναι άλλα σωματεία].

Mario Iavazzi (National Council CGIL), Paolo Brini (Central Committee FIOM-CGIL), Antonio Forlano (Shop-steward UPS Milano, National Council FILT-CGIL), Irene Forno (National Council NIDIL-CGIL), Gianplacido Ottaviano (Shop-steward Bonfiglioli Bologna, General Assembly FIOM-CGIL), Paolo Grassi (General Assembly NIDIL-CGIL), Margherita Colella (General Assembly Emilia Romagna), Davide Ledda (Regional Council FIOM-CGIL Emilia Romagna), Federico Toscani (leadership FILCAMS-CGIL Parma), Pierugo Sorbo (General Assembly FLAI-CGIL Parma), Filippo Agazzi (Shop-steward GGI Spa FIOM-CGIL Parma), Ferdinando De Marco (ER Sistemi Sano Polo di Torrile FIOM Parma), Daniele Chiavelli (General Assembly FLC-CGIL Mantova), Domenico Loffredo (FIAT-FCA Pomigliano, Leadership FIOM-CGIL Campania), Vincenzo Chianese (Shop-steward Ergom, leadership FIOM-CGIL Campania), Vittorio Saldutti (leadership FLC-CGIL Napoli), Luca Paltrinieri (Shop-steward Netscout, leadership FIOM-CGIL Modena), Giuseppe Violante (Shop-steward Maserati, leadership FIOM-CGIL Modena), Matteo Parlati (Shop-steward Ferrari, leadership FIOM-CGIL Modena), Giuseppe Faillace (Shop-steward Motovario, leadership FIOM-CGIL Modena), Simona Leri (Shop-steward Coop Alleanza 3.0, leadership CGIL Modena), Luca d’Angelo (Shop-steward TR, leadership FIOM-CGIL Modena), Davide Bacchelli (shop-steward IMA Bologna, leadership FIOM-CGIL Emilia Romagna), Gian Pietro Montanari (Shop-steward Toyota FIOM-CGIL Bologna), Gianluca Sita (Shop-steward IMA, General Assembly FIOM-CGIL Bologna), Domenico Minadeo (Shop-steward Metaltarghe, General Assembly FIOM-CGIL Bologna), Massimo Pieri (Shop-steward TAS spa Casalecchio di Reno leadership FIOM-CGIL Bologna), Nico Maman (leadership FP-CGIL Bologna), Laura Minadeo (General Assembly FILCAMS-CGIL Bologna), Emanuele Miraglia (leadership NIDIL-CGIL Bologna), Luca Ibattici (Shop-steward SPAL, leadership FIOM-CGIL Reggio Emilia), Marco Mussini (Shop-steward Corghi Correggio, leadership FIOM-CGIL Reggio Emilia), Davide Tognoni (Shop-steward FP-CGIL Comune di Rolo Reggio Emilia), Ilic Vezzosi (leadership CGIL Emilia Romagna), Marco Paterlini (leadership FLC-CGIL Reggio Emilia), Nensi Castro (Shop-steward Rsa CNA Reggio Emilia), Gianluca Pietri (Shop-steward Istituto Russell, Guastalla, Reggio Emilia), Christian Febbraro (Shop-steward DGS Spa, leadership FIOM-CGIL Genova), Giannantonio Currò (Leadership FLC-CGIL Genova), Paola Agostrini (General Assembly FLC-CGIL Genova), Franco Ferrara (SPI-CGIL Genova), Diego Sabelli (Shop-steward ELT, General Assembly FIOM-CGIL Lazio), Giordano Amato (leadership NIDIL-CGIL Roma est), Marco Carletti (leadership FISAC-CGIL Lazio), Irene Caporale (General Assembly FISAC-CGIL Lazio), Nicola Di Sarli (General Assembly FISAC-CGIL Roma Nord), Mirko Sighel (Leadership CGIL Trentino), Davide Fiorini (Leadership NIDIL-CGIL Trieste), Chiara Massimello (Leadership NIDIL-CGIL Trentino), Angelo Raimondi (Shop-steward FILCAMS-CGIL Esselunga Corbetta-Milano), Elena Mondini (Shop-steward UPS Vimodrone Milano, leadership FILT-CGIL), Cinzia Crespi (Shop-steward UPS Vimodrone Milano leadership FILT-CGIL), Barbara Lietti (leadership Lombardia FP-CGIL), Francesca Esposito (Leadership FILT-CGIL Lombardia), Joan Valdiviezo (Shop-steward FILT-CGIL Italgroup UPS Milano), Jeisson Zuniga (Shop-steward FILT-CGIL Planet Cantiere UPS Milano), Fiammetta Fossati (Shop-steward FIOM-CGIL Etipack Milano), Antonio Mangione (Shop-steward, Health & safety steward Appalti ferroviari FILT-CGIL Milano), Serenella Ricci (General Assembly Lombardia FISAC-CGIL), Lorenzo Esposito (Shop-steward Rsa Banca D’Italia Milano), Sergio Schneider (Shop-steward scuola Leadership FLC-CGIL Milano), Tomaso Perani (Shop-steward Università Statale Milano, General Assembly Milano FLC-CGIL), Arianna Mancini Azienda Sanitaria Locale Roma2, Paolo Erba (Shop-steward Bayercropscience Filago FILCTEM CGIL Bergamo), Saragnese Giuseppe (Nurse Asst-pg23 Bergamo, Leadership FP-CGIL Lombardia), Alessandro Cornelli (Health & safety steward 2BA Srl Grassobbio Bergamo), Alessandro Albarani (Secretariat FLAI CGIL Modena), Viviana Danzi (FILCAMS CGIL Roma), Alessandro Desantis, Marcello Altobelli, Valentino Moscarelli, Emiliano Calicchia (Henkel Italia Srl, Ferentino Fr), Ciro Palmieri, Tiziana Michelini, Giuseppe Romano (Shop-steward Motovario, Formigine Modena), Paolo Petremma (Rsa FIOM-CGIL Ferrari), Antonio Varatta (Azienda Ospedaliera Parma, USB), Gabriele Chiappini (Shop-steward/Health & safety steward PMPN Piacenza, CGIL), Lucio Teperino (Annovi Reverberi Shop-steward/Health & safety steward CGIL), Massimo De Rosa (Rsa Ferrario, Leadership FIOM CGIL Modena), Gennaro Sorrentino (Titan Italia, Finale Emilia, Leadership FIOM CGIL Modena), RSA Si COBAS Memc Spa Novara, Giuseppe Amodeo (Shop-steward FIOM CGIL Bosch Rexroth Nonantola Modena), Anna Maria Sabattini (Shop-steward SAU Spa Polinago Modena), Sara Manfredi (Rsa CONAD Reggio Emilia), Giuseppe Gomini (Shop-steward FIOM Ducati Motor, General Assembly FIOM Bologna), Anna Prezioso (Shop-steward FIOM Bologna), Gianfranco Rulli, Matteo Parenti (ERsistemi Srl San Polo di Torrile Pr), Matteo Tassi (Sidel Parma, FIOM CGIL), Carmela Cicatiello (Bologna), Alessandra Pisano (Teacher, Istituto Cesaris Casalpusterlengo Piacenza), Salvatore D’Ambrosio (Metalworker Flowserve Marcianise Caserta), Pasqua Miceli (Teacher Roma), Stephen Ferrario (Carpenter UNIA Canton Ticino, Switzerland), Loredana Donnici (Hospital Istituto Ortopedico Rizzoli, FP-CGIL Bologna), Giovanni Pio Congi (Retired, Roma), Alfonso Capodicasa (Retired, Pescara), Salvatore Romano (Shop-steward FIOM CGIL Electrolux Leadership FIOM, General Assembly CGIL Forlì), Luca Lanzi (Shop-steward Manitou, Leadership FIOM CGIL Modena), Claudio Bacolini (Shop-steward FP-CGIL Istituto Ortopedico Rizzoli Bologna), Maurizio Muzzioli (General Assembly FISAC CGIL Modena), Fabio Pavone (Shop Steward Rsa FP CGIL Villa Baruzziana Bologna), Gianmaria Venturi (Shop-steward Rsa USI Coopservice Scpa Roma), Massimiliano Mezzatesta (Neurology Nurse Asst Bergamo Est, Hospital. Bolognini, Seriate), Nicola Bigi (Asotech Sant’Ilario d’Enza), Giovanni Mazza (Shop-steward/Health & safety steward FILCAMS CGIL Esselunga Milano), Pasquale Federico (Radiology Technician Rsa FP-CGIL private health care Bologna), Manuela Ferri (Leadership FIOM-CGIL Eva Roma), Agnese Palma (Secretariat FISAC Pomezia Castelli), Riccardo Tranquilli (Leadership FISAC-CGIL Roma Lazio), Marta Tropeano (Dott.ssa Pedagogist Parma), Ivano Papa (Leadership FISAC CGIL Civitavecchia Roma Nord, VT), Mariarosaria Fortunato (Educator Coop Sociale Parma), Riccardo Baglivo (UPS Roma Bandinelli), Stefano Gorelli (contractor UPS, FILT-CGIL Firenze), Camelia Dragusin (Spizzico Autogrill, Modena), Pietro Sassi (Heavy Duty Fitness Milano), Corrado Calvo (Teacher, Fornovo Taro Parma), Andrea Fogli (Sculptor and writer, Roma), Nicola Sgarzi (Istituto Ortopedico Rizzoli FP-CGIL Bologna), Romana Paolini (Directafin Roma), Braga Barbara (FILCAMS-CGIL Vigevano Pavia), Luca Pezza (Shop-steward/Health & safety steward Michelin, FILCTEM-CGIL Milano), Antonio Esposito (Comdata INPS Marcianise Caserta), Dario Panico (Mercitalia Shunting & Terminal Ferrovie dello Stato Milano), Emanuele Rossi (Shop-steward FIOM Ciden Cappella Cantone, CR), Andrea Bonfanti (PHD student, Wuhan University China), Luca Tremaliti (marittimo, National Council FILT-CGIL), Giovanna Pesci consultant FAO-ONU Roma), Matteo Righi (medico di continuità assistenziale, Ausl Reggio Emilia), Andrea Davolo (psicologist, psicotherapist FP-CGIL Ausl Parma), Orietta Piazza (Comune di Parma, FP-CGIL), Rocco Rosignoli (musician Parma), Emanuele Tragni (manovratore Azienda Trasporti Milano, FILT CGIL), Marcello Fossi (IMA Shop-steward, FIOM CGIL Bologna), Manuele Collina (IMA Shop-steward FIOM CGIL Bologna), Michele Rizzato (Valvosider Srl Shop-steward, Leadership FIOM CGIL Vercelli-Valsesia), Francesca Fazzi (Shop-steward FIOM CGIL Spal Automotive Correggio Reggio Emilia), Concetta Cucci (Shop-steward/Health & safety steward FIOM CGIL Spal Automotive), Vincenzo De Filippo (Leadership FIOM CGIL Benevento), Maddalena Zarenghi (Educator Parma), Irene Ferrari (Educator, servizio integrazione scolastica Parma), Giacomo Zanoni (worker paper-making industry, Varese), Massimiliana Piro (Biblioteca Centrale Parthenope, ambientalista Napoli), Antonio Maccariello (FIOM Bonfiglioli Riduttori Bologna), Andrea Montanari (Shop-steward FIOM CGIL Tenax International Rio Saliceto Reggio Emilia), Simone Zambelli (Shop-steward/Health & safety steward STM Riduttori Bologna), Maria Tzortzi (Shop-steward FIOM CGIL Randstad Guide Museo Ducati Bologna), Giuseppe Epifani (Shop-steward Istituto Ortopedico Rizzoli, Coord. Comitato Iscritti FP-CGIL), Tiziana Sessa (Teacher Milano), Rosa Lo Nigro (Galleria Borghese Roma), Francesco Tagliani (Rsa Health & safety steward, T’Per Bologna FILT-CGIL Emilia Romagna), Davide Serri (Motovario FIOM CGIL Formigine Modena), Gianmarco Scaini (Ausl Bologna, Leadership FP-CGIL Bologna), Ferra Rosetta (Shop-steward FIOM CGIL Almaviva Contact, president leadership FIOM CGIL Roma Est), Francesca Caratelli (Shop-steward FIOM CGIL Almaviva Contact Roma), Ambra Pinna (Shop-steward FIOM CGIL Almaviva Contact Roma), Marica Biagini (Shop-steward Ospedale Sant’Orsola Malpighi Bologna, General Assembly FP-CGIL Emilia Romagna), Antonio Delli Paoli (Shop-steward Sirti Spa Casandrino, Leadership FIOM Napoli), Paolo Rinaldi Shop-steward FIOM Stilma spa Campogalliano Modena), Licia Faggella (Policlinico S. Orsola Bologna), Saverio Rossi (AMA, Rolo Reggio Emilia), Elena Clemente (scuola dell’infanzia, Istituto comprensivo Torino II, Gilda), Alessio Francesconi (Driver TPL romano, CGIL), Antonio Gatti (Shop-Steward Fillea-CGIL Sant’Angelo Lodigiano), Laurenzano Domenica (worker at Esselunga), Marco Barbi (FP-CGIL social services Comune di Modena), Ruggero Forniti (RSA FISAC-CGIL Nexi Payments Roma), Chiara Gabrielli (Teacher on temporary contract FLC-CGIL Parma), Gianluca Barone (worker at Coop alleanza 3.0 San Lazzaro Bologna), Mirko Martinelli (Shop-steward Coop Alleanza 3.0 Modena), Firetto Daniele e Lorenzo Baldo (Shop-stewards FILCAMS-CGIL Rsa Sicuritalia Roma), Stefano Quaglia (Teacher, primary school on temporary contract I.C. Parma), Giusy Castra (nursery educator Comune di Bologna), Barbara Ravasio (educator and coreographer, Milano), Anna Russo (educator Parma), Mario Cannata (Ognibene Mancasale RE), Silvia Vassallo (educator Verona), Manuela Ciambellini (psichologist, Modena), Pietro Previtera (teacher, Parma), Sara Vaccari (NIDIL-CGIL Modena), Michelangelo Fiore (Corsico, Milano), Emanuela Ranalli (office worker, Ortona CH), Marco Giorgis (worker, local authority), Nicola Roberto Macri, Anna Pierpaola Gallo, Chiara Meraglia, Luca Cinquegrana (postal workers Roma), Gianluca Croce (Dipartiment of Architectural Environmental and Civil Engineering, Università Studi Trieste), Pietro Paolo Palumbo (educator cooperativa Proges Parma), Massimo Boggian (Shop-steward FIOM Bologna), Alessio Falulera (metalworker), Francesca Parlati (unemployed, Parma), Vincenzo Saracino (worker, paint-making industry), Bruno Petrarca (Teacher on temporary contract), Luigi Negretti (Lanner, Roma), Guglielmo Pagnozzi (Musician, Bologna), Federico Picerni (Phd Student Venezia), Giuseppe Renga (Shop-steward FIOM-CGIL Leonardo, Laurentina Roma), Gianluca Bonafaccia (Shop-steward Aartee distribuzione Italia Roma), Roberto Ripamonti (operatore sicurezza sul lavoro, Crema), Paolo Moretti (Nurse ASST, cardiology/utic, USB, Crema), Francesco Favalli (educator cooperativa sociale, Crema), Alfonso Della Rosa (Giorgio Fanti Bologna), Teresa Capacchione (Associazione Sergio Piro), Mauro Patroni (Aizoon Roma), Claudio Piazzai (TIM-open access SLC-CGIL), Raffaele Salinas (ospedale Monaldi A.O. dei Colli Napoli), Antonio Cennamo (IT Wash Acerra Napoli), Lorenzo Zizzi (Metalworker Bologna), Papandrea Alessandro (Employee Automobile Club Reggio Emilia), Jone D’Angelo (Artesan/barber, Augusta, Siracusa), Michele Tonetto (sport trainer Treviso), Mastrangelo Raffaele (retired, Barcelona ES), Enrico Barba (social worker Gorizia), Francesca Scalise (Como), Lazzaro Laura (Segretary, Roma)