Εξέγερση στο Καζακστάν: κείμενα αλληλεγγύης ρωσικών αριστερών οργανώσεων

Δηλώσεις στήριξης στην εξέγερση που λαμβάνει χώρα στο Καζακστάν από την Μαρξιστική Τάση, ρωσικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης, και άλλες ρωσικές αριστερές οργανώσεις. Στις δύο αυτές ανακοινώσεις, οι οργανώσεις που τις υπογράφουν παίρνουν θέση κατά της στρατιωτικής επέμβασης του καθεστώτος της δικής τους χώρας, η οποία έχει ως σκοπό την κατάπνιξη της εξέγερσης στο Καζακστάν, και καλούν τους Ρώσους στρατιώτες σε ανυπακοή.

 [Source]

Κάτω τα χέρια από την επανάσταση στο Καζακστάν!

Μαρξιστική Τάση (ρωσικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης), 8 Ιανουαρίου 2022.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, ολόκληρος ο πλανήτης παρακολούθησε τις κινητοποιήσεις ενάντια στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου από την κυβέρνηση του Καζακστάν, οι οποίες ξεκίνησαν από το δυτικό μέρος της χώρας και μετατράπηκαν σε μια πανεθνική εξέγερση που επεκτάθηκε σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Καζακστάν. Είναι χαρακτηριστικό στοιχείο αυτού του μεγάλου κινήματος ότι από τις απαρχές του η αυτό-οργανωμένη εργατική τάξη έγινε η ηγετική κοινωνική δύναμη της εξέγερσης. Αυτοί οι εργάτες χρησιμοποιούν επιτυχημένα το κύριο προλεταριακό όπλο ενάντια στην κυβέρνηση: την απεργία. Από τις πρώτες κιόλας μέρες του κινήματος, τα αιτήματά του είχαν μια ξεκάθαρη κοινωνική και ταξική φύση, συμπεριλαμβάνοντας τα εξής: ρύθμιση των τιμών, προστασία της εργασίας, αύξηση των συντάξεων, κ.λπ.

Η ταχύτητα με την οποία αυτά τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν ήταν άνευ προηγουμένου: κυριολεκτικά μέσα σε δύο ημέρες, οι ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να περνούν με το μέρος της εξέγερσης, και οι βασικοί ολιγάρχες και γραφειοκράτες της χώρας άρχισαν να εγκαταλείπουν πολύ γρήγορα το Καζακστάν. Στην πραγματικότητα, η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα μιας πολιτικής επανάστασης, και μόνο εξαιτίας της απουσίας ενός ισχυρού επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης, οπλισμένου με ένα ξεκάθαρο σοσιαλιστικό πρόγραμμα και κατανόησης των αναγκαίων τακτικών για τον αγώνα, απετράπη η ταχεία ανάπτυξη μιας κοινωνικής επανάστασης.

Αυτό το εκπληκτικό παράδειγμα, το οποίο οι Καζακστανοί εργάτες δημιούργησαν για τα ταξικά τους αδέρφια σε ολόκληρη την πρώην ΕΣΣΔ, έχει προκαλέσει τόσο πολύ τρόμο στις τάξεις των αρχών του Καζακστάν που τις έκανε να ζητήσουν τη βοήθεια ξένων δυνάμεων για να πολεμήσουν εναντίον του λαού της χώρας τους. Το καθεστώς του Πούτιν πρόθυμα ανέλαβε τον ρόλο του βασικού χωροφύλακα της περιοχής και αυτή τη στιγμή δίνει χτυπήματα στην εξέγερση των μαζών στέλνοντας αλεξιπτωτιστές για να βοηθήσουν στο τσάκισμα της ημιτελούς επανάστασης.

Παρότι τα μαθήματα από τις επιτυχίες και τα λάθη των Καζακστανών επαναστατών δεν έχουν αφομοιωθεί ακόμα, είναι φανερό ότι εμείς, οι Ρώσοι κομμουνιστές, πρέπει να αντιταχθούμε αποφασιστικά στην κυβέρνηση της δικής μας χώρας για τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει ενάντια στις εξεγερμένες μάζες του Καζακστάν.

Είμαστε σίγουροι ότι μονάχα ο εργαζόμενος λαός του Καζακστάν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για τη μοίρα της χώρας του. Όλες οι ένοπλες μονάδες του CSTO (Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας – το «αμυντικό» σύμφωνο υπό την ηγεσία της Ρωσίας, στο οποίο συμμετέχουν ακόμα Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Τατζικιστάν και Κιργιστάν) πρέπει να αποχωρήσουν από το Καζακστάν άμεσα. Καλούμε τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς του ρωσικού στρατού να αρνηθούν την εκτέλεση των εγκληματικών διαταγών που παίρνουν από το καθεστώς του Πούτιν.

Κάτω στις δικτατορίες του Πούτιν και του Ναζαρμπάγιεφ!

Σταματήστε την στρατιωτική επέμβαση!

Η εργατική τάξη αποφασίζει για τη μοίρα όλων των χωρών!

Ζήτω η εργατική δημοκρατία, ο σοσιαλισμός και η διεθνής εργατική αλληλεγγύη όλων των εθνών!

Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους εργάτες του Καζακστάν! Σταματήστε την επέμβαση, ελευθερώστε τους κρατούμενους!

Μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται στο Καζακστάν για αρκετές ημέρες. Η εξέγερση πυροδοτήθηκε εξαιτίας της αύξησης των τιμών στα καύσιμα, αλλά είναι ολοφάνερο πως η κοινωνική έκρηξη προκλήθηκε από έναν αριθμό αντιθέσεων, οι οποίες συσσωρεύονταν στο Καζακστάν για χρόνια. Αυτή τη στιγμή, οι διαδηλωτές σχηματίζουν τα δικά τους όργανα αυτό-οργάνωσης, ενώ σε κάποιες πόλεις διοικητικά και αστυνομικά κτίρια και υπηρεσίες έχουν καταληφθεί με τη βία.

Παρά το γεγονός ότι ο επίσημος πρόεδρος της χώρας, ο Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ, προσπάθησε να καθησυχάσει τον λαό με το «πάγωμα» των αυξήσεων των τιμών στα καύσιμα και την παραίτηση της κυβέρνησης, οι διαδηλώσεις εντάθηκαν και μπήκαν σε μια νέα φάση, κάτι το οποίο αντανακλά τη βαθιά ριζωμένη δυσαρέσκεια για τον αυταρχικό και γραφειοκρατικό καπιταλισμό του Καζακστάν.

Στην πρωτοπορία των κινητοποιήσεων βρίσκεται η εργατική τάξη, και είμαστε πεπεισμένοι πως μονάχα οι εργάτες θα καταφέρουν να επιφέρουν τον δημοκρατικό μετασχηματισμό της χώρας, χωρίς τον οποίο ο αγώνας για ελευθερία, δημοκρατία και σοσιαλισμό είναι ανέφικτος. Μόνο ο εργαζόμενος λαός και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του Καζακστάν είναι ικανοί να φέρουν την επανάσταση εις πέρας, χωρίς να αποκοιμούνται από τους λόγους της κυβέρνησης ή να παραδίδουν την ηγεσία των κινητοποιήσεων στους «δημοκρατικούς» πολιτικούς της αντιπολίτευσης.

Είμαστε αλληλέγγυοι με τον εξεγερμένο λαό του Καζακστάν. Απαιτούμε:

Άμεση απελευθέρωση όλων των κρατούμενων διαδηλωτών και φυλακισμένων πολιτικών αγωνιστών.
Να τερματιστεί η στρατιωτική επέμβαση των κρατών-μελών του CSTO (Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας – το «αμυντικό» σύμφωνο υπό την ηγεσία της Ρωσίας, στο οποίο συμμετέχουν ακόμα Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Τατζικιστάν και Κιργιστάν).
Καλούμε την Αριστερά του Καζακστάν να συμμετέχει στις διαδηλώσεις για την υπεράσπιση του Καζακστάν ενάντια στην στρατιωτική εισβολή.
Να εισαχθούν σοσιαλιστικές διεκδικήσεις στο πρόγραμμα του εξεγερμένου λαού του Καζακστάν και να οικοδομηθεί μια ανεξάρτητη πολιτική οργάνωση του εργαζόμενου λαού του Καζακστάν.

Η δήλωση υπογράφηκε από τις εξής ρωσικές αριστερές οργανώσεις:

Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα

Εκτελεστική Επιτροπή του κινήματος «Εργατική Ρωσία»

Συντακτική ομάδα του altleft.org

Διαπεριφερειακός Συνασπισμός των Αριστερών Δυνάμεων «Αριστερό Μπλοκ»

Μαρξιστική Τάση

Σοσιαλιστικό Ρεύμα

Κοινότητα Φοιτητικών Ενώσεων

Διαδικτυακό περιοδικό «Ράμπκορ»

Μαρξιστικό Επαναστατικό Μπλοκ