Κυβέρνηση της Αριστεράς η νικήτρια των εκλογών! Συμπεράσματα από έναν πολιτικό σεισμό

Greek elections hour by hour analysis (Source: Marxisitki Foni - www.marxismos.com)

Ώρα : 14.00

Τα αποτελέσματα των χθεσινών κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα αποτελούν μια ξεκάθαρη ένδειξη της αναπτυσσόμενης ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας πάνω στο έδαφος του ιστορικού καπιταλιστικού αδιεξόδου και της κίνησής της προς μια ανοιχτά επαναστατική περίοδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών και αναδεικνύεται πλέον σε αδιαφιλονίκητο εκφραστή της στροφής των εργαζόμενων μαζών στ’ αριστερά. Το υψηλό του ποσοστό και η δυναμική τροχιά που αποκτά προς την εξουσία, δίνει ξανά αυτοπεποίθηση στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα μετά από δύο χρόνια απανωτών ηττών, τοποθετεί την άρχουσα τάξη «με την πλάτη στον τοίχο» και την βυθίζει σε καθεστώς σύγχυσης και πανικού.

Οι μεγάλοι ηττημένοι από την άλλη πλευρά, είναι η ΝΔ και η αστική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που υπέστησαν μια πρωτοφανή εκλογική κατάρευση, ενώ και τα βασικά υποψήφια στηρίγματα μιας αστικής συγκυβέρνησης, το ΛΑΟΣ και η ΔΗΣΥ, επίσης συντρίφθηκαν και μένουν εκτός Βουλής. Το μόνο κόμμα του παραδοσιακού αστικού στρατοπέδου που συγκέντρωσε ικανοποιητικό ποσοστό ήταν το κόμμα του Καμμένου ΑΝΕΛ, στηριγμένο στην αντιμνημονιακή του δημαγωγία. Οι νεοναζί της «Χρυσής Αυγής» επωφελήθηκαν από την αποσύνθεση των παραδοσιακών αστικών κομμάτων και τη σύγχυση πολιτικά καθυστερημένων και τσακισμένων από την κρίση μικροαστικών στρωμάτων και έτσι απέσπασαν ένα υψηλό ποσοστό, που αποτελεί προειδοποίηση για την Αριστερά και το εργατικό κίνημα.

Το ΚΚΕ εμφάνισε εικόνα στασιμότητας, αποτυγχάνοντας να κερδίσει νέους υποστηριχτές από μια ολόκληρη «θάλασσα» ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν προς τ’ αριστερά. Τέλος, το κόμμα της ΔΗΜΑΡ δείχνει ότι η προ τριμήνου υψηλή του εκλογική απήχηση «ξεφούσκωσε» απότομα και αδυνατεί να πιάσει βαθιές ρίζες μέσα στις εργαζόμενες μάζες.

Τα αποτελέσματα όπως όλα δείχνουν, δεν επιτρέπουν τον σχηματισμό μιας αστικής συγκυβέρνησης. Οι νέες εκλογές τον Ιούνιο αποτελούν μονόδρομο για τους αστούς αλλά και μια νέα, ακόμα μεγαλύτερη ιστορική ευκαιρία για την Αριστερά.  

«Νέα Πανωλεθρία»

Η ΝΔ, η ηγεσία της οποίας ζητούσε αυτοδυναμία, απέσπασε μόλις 18,87 % και σχεδόν 1.200.000 ψήφους, ενώ χάρις στον καλπονοθευτικό εκλογικό κέρδισε 108 έδρες. Έχασε 14,6 ποσοστιαίες μονάδες από το 33,47% του 2009, το οποίο ως τότε, ήταν το ιστορικό χαμηλό του παραδοσιακού κόμματος της αστικής τάξης και επίσης απώλεσε σχεδόν 1  εκ. ψήφους! Το ποσοστό αυτό, συνιστά πανωλεθρία για τη ΝΔ και αντικειμενικά θέτει όχι μόνο θέμα ηγεσίας, αλλά και βιωσιμότητας του κόμματος.

Τα εκλογικά αποτελέσματα της ΝΔ στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας είναι τραγικά χαμηλά για τα δεδομένα του κύριου αστικού κόμματος της χώρας. Στην Α’ Αθήνας έχασε 15,95 ποσοστιαίες μονάδες (από 31,75% πήγε στο 17,79%), στη Β’ Αθήνας 14,22 (από 26,62% πήγε στο 12,40), στη Β’ Πειραιά 23,06 (από 23,06% πήγε στο 9,77%), στην Α’ Πειραιά 16,33 (από 32,97% πήγε στο 16,44%), στην Α’ Θεσσαλονίκης 15,55% (από 30,3% πήγε στο 14,80%), στη Β’ Θεσσαλονίκης 17,61% (από 37,62% πήγε στο 20,01%).

Ήδη μια σειρά ηγετικών στελεχών της ΝΔ, παραγόντων και απολογητών της άρχουσας τάξης θέτουν ευθέως ζήτημα ηγεσίας και επανένωσης των διασπασμένων δυνάμεων (ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ, ΑΝΕΛ). Όμως εκτός από το γεγονός ότι ο χρόνος μέχρι τις επόμενες εκλογές είναι πολύ περιορισμένος, η επιστροφή της ΝΔ στα παλιά μεγάλα ποσοστά δεν μπορεί να προκύψει μέσα από την «επανασυγκόλληση» των διασπάσεων της, γιατί στην περίοδο που εισήλθαμε, η κύρια τάση της κοινωνίας είναι αναμφισβήτητα προς τ’ αριστερά.

Παρά τους ανόητους πολιτικούς χειρισμούς του Σαμαρά που διευκόλυναν τη διάσπαση και την απαξίωση της ΝΔ, η εκλογική πανωλεθρία του κόμματος δεν είναι το αποτέλεσμα της κακής ηγετικής διαχείρισης, αλλά σε τελική ανάλυση, εκφράζει την αυξανόμενη πολιτική αδυναμία και το πολιτικό αδιέξοδο της άρχουσας τάξης, καθώς ο ελληνικός καπιταλισμός βαδίζει ολοταχώς προς την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ.

Ώρα 16.00:

ΣΥΡΙΖΑ : δυναμική εξουσίας και νέα καθήκοντα

Τα χθεσινά αποτελέσματα έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται, μέρα με τη μέρα, σ’ ένα ισχυρό πλειοψηφικό κίνημα εξουσίας. Η νίκη αυτή οφείλεται πάνω απ’ όλα, στην επίμονη υπεράσπιση του συνθήματος για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που έδωσε ξανά πολιτική ελπίδα στις απελπισμένες μάζες της εργατικής τάξεις και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Το επίκεντρο της ισχυρής δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εστίες όπου ιστορικά διαμορφώνονται όλα τα προοδευτικά κοινωνικά ρεύματα και απ’ όπου πάντοτε, αργά ή γρήγορα, εξαπλώνονται και «καταλαμβάνουν» ολόκληρο τον πληθυσμό μιας χώρας : τις παραγωγικές ηλικίες και τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων. Στις τάξεις αυτών των μεγάλων τμημάτων των μαζών, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το αδιαφιλονίκητα πρώτο κόμμα και αν αθροίσουμε τα ποσοστά του με εκείνα του ΚΚΕ, συνολικά η κομμουνιστική αριστερά εμφανίζεται πανίσχυρη και η κυβέρνηση της Αριστεράς αναδύεται σαν το βασικό πολιτικό αίτημα του εργαζόμενου λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε πανελλαδικά το εκπληκτικό 16,78 %, κερδίζοντας 12,18 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2009 (είχε λάβει μόλις 4,6%) και σχεδόν 1.100.000 ψήφους συνολικά, 800 χιλιάδες περίπου περισσότερες συγκριτικά με το 2009 (τότε είχε λάβει μόλις 315.655). Με βάση αυτό το αποτέλεσμα και εξαιτίας του άθλιου εκλογικού νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μόνο 52 έδρες την ώρα που η ΝΔ έλαβε 108, παρ’ ότι απέσπασε μόλις 2 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες.

Τα «κάστρα» της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι μαζικές εργατικές – λαϊκές εκλογικές περιφέρειες και οι μεγάλες πόλεις, όπου το συμμαχικό σχήμα κατά κανόνα κέρδισε την πρώτη θέση. Στη Β’ Αθήνας, τη μαζικότερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε 14,41 ποσοστιαίες μονάδες, λαμβάνοντας 21,81% από 7,40%  που είχε λάβει το 2009 και κατατάσσεται πλέον πρώτη δύναμη. Στην Α΄ Αθήνας κέρδισε 11,11 ποσοστιαίες μονάδες λαμβάνοντας 19,09 % από 7,98%. Στη Β’ Πειραιά κέρδισε 18,6 ποσοστιαίες μονάδες λαμβάνοντας 23,85%  από 5,65%. Στην Α’ Θεσσαλονίκης κέρδισε 11,68 ποσοστιαίες μονάδες λαμβάνοντας 17,46 % από  5,77%. Στη Β’ Θεσσαλονίκης κέρδισε 10,35 ποσοστιαίες μονάδες λαμβάνοντας 14,42% από 4,08%. Στο Δήμο Πάτρας κέρδισε 20,13 ποσοστιαίες μονάδες λαμβάνοντας 25,41% από 5,28%.

Ενδεικτικά και εντυπωσιακά είναι και τα αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ σε εργατικούς – λαϊκούς δήμους της Αθήνας. Στον Δήμο Περιστερίου ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε 23,39 ποσοστιαίες μονάδες λαμβάνοντας 23,90 % από 6,51 % το 2009. Στο Δήμο Νέας Ιωνίας κέρδισε 17,6  ποσοστιαίες μονάδες λαμβάνοντας 24,62% από 7,36 %. Στο Δήμο Περάματος κέρδισε 17,8 ποσοστιαίες μονάδες λαμβάνοντας 22,03% από 4,23%. Στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας κέρδισε 18,63 ποσοστιαίες μονάδες λαμβάνοντας 24,41%  από 5,78 %.

Αυτό που δείχνουν ξεκάθαρα τα παραπάνω εκπληκτικά ποσοστά, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται στον βασικό, μαζικό κομματικό φορέα της εργατικής τάξης. Μετά από 3 και πλέον δεκαετίες κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ, η πολιτική πρωτοκαθεδρία μέσα στην εργατική τάξη περνάει ξανά στο κομμουνιστικό κίνημα. Αυτή είναι μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αφήσει να χαθεί. Έχει χρέος να μείνει μακριά από κάθε είδους συνεργασίες με αστικά κόμματα και με την ισχύ που της δίνει η αυξανόμενη υποστήριξη των μαζών, να βάλει ξανά στο προσκήνιο την υπόθεση του σοσιαλισμού, καλώντας επίμονα το ΚΚΕ σε πολιτική συμμαχία στον αγώνα για την εξουσία.

Παράλληλα, είναι ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, από μια παραλυτική συμμαχία ενός μεγάλου παραδοσιακού κόμματος (ΣΥΝ) με μικρές οργανώσεις και αριστερούς «παράγοντες», να μετατραπεί σε ένα μεγάλο ενιαίο κόμμα με κατοχυρωμένες τάσεις, που θα οργανώσει μαζικά την εργατική τάξη και τη νεολαία.

Είναι ώρα να πάψει ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει σαν πολιτικό σημείο αναφοράς ένα ελλιπές σε αποφασιστικά σημεία, πλαίσιο θέσεων και να αποχτήσει το κατάλληλο πολιτικό πρόγραμμα. Οι μαρξιστές του ΣΥΝ πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ένα αληθινά σοσιαλιστικό πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα δηλαδή, που θα βασίζεται στην εκτίμηση ότι στη σημερινή εποχή της ιστορικής κρίσης και παρακμής του καπιταλισμού, το κύριο καθήκον μιας κυβέρνησης της Αριστεράς είναι να αντικαταστήσει το σάπιο αυτό σύστημα με μια δημοκρατικά σχεδιασμένη οικονομία, με κοινωνικοποιημένους τους βασικούς της τομείς και ταυτόχρονα, να γκρεμίσει το γραφειοκρατικό, αυταρχικό και διεφθαρμένο αστικό κράτος, αντικαθιστώντας το με τους θεσμούς της εργατικής, σοσιαλιστικής δημοκρατίας (για περισσότερα πάνω σε αυτό το ζήτημα δείτε το πρόσφατο άρθρο μας ΣΥΡΙΖΑ : τα «10 σημεία» και η κυβέρνηση της Αριστεράς).

Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να περιμένουν. Η καπιταλιστική κρίση τους καταδικάζει σε αυξανόμενη εξαθλίωση και η αστική αντίδραση - με πιο μετριοπαθή έκφραση τους Σαμαράδες, τους Χρυσοχοίδηδες και τους Καμένους και πιο ακραία τους νεοναζί της «Χρυσής Αυγής» - «ακονίζει τα δόντια της». Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα πανίσχυρη, αλλά η εξουσία δεν θα είναι καθόλου ένας υγιεινός περίπατος. Μετά την αρχική σύγχυση και τον πανικό της, η άρχουσα τάξη σε αγαστή συνεργασία με την «τρόικα» θα αντεπιτεθούν πολύπλευρα, με πολιτικά και οικονομικά αντίποινα, για να εκμεταλλευτούν κάθε πιθανή ολιγωρία, παλινωδία και αυταπάτη της ηγεσίας για τη δυνατότητα μιας «ομαλής», «ειρηνικής» και «σταδιακής» πορείας προς την εξουσία και την κοινωνική αλλαγή.

Για να διώξουμε την τρόικα, να καταργήσουμε τους νόμους της, να πάρουμε πίσω όλες τις κατακτήσεις και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, πρέπει να ετοιμαστούμε και να παλέψουμε σοβαρά για την εξουσία! Πρέπει να οργανώσουμε τις αγωνιζόμενες μάζες, εξασφαλίζοντας ότι θα βρουν τα αναγκαία μέσα για να αντιπαραθέσουν τη δική τους αυτοάμυνα ενάντια στην επίσημη και ανεπίσημη κρατική βία και τρομοκρατία. Σε κάθε εργατικό χώρο και κάθε γειτονιά, είναι ώρα να δημιουργήσουμε όσο το δυνατό πιο πλατιές επιτροπές υπεράσπισης της κυβέρνησης της Αριστεράς, που θα εγγυηθούν οι ίδιες την εφαρμογή του προγράμματός της στην εξουσία.

Ώρα 18.30

Η παλλαϊκή τιμωρία του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που τιμωρήθηκε περισσότερο από τη λαϊκή ψήφο. Η δεξιά ηγεσία του, πλήρωσε σκληρά το τίμημα της δουλικότητάς της απέναντι στην άρχουσα τάξη και την τρόικα.

Εκατομμύρια εργαζόμενοι παρακολουθούν από χθες το βράδυ με έκδηλη ευχαρίστηση τους δεκάδες αλαζόνες «σοσιαλιστές» καριερίστες και μέχρι χθες κυβερνητικούς απολογητές των τραπεζών, να μένουν εκτός Βουλής, έχοντας καταψηφιστεί μαζικά από τους άλλοτε πιστούς τους ψηφοφόρους.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την εκτίμησή μας, ότι εξαιτίας της εδραιωμένης δεξιάς αστικής ηγεσίας του, το ΠΑΣΟΚ οδεύει ταχύτατα σε ολοκληρωτική και μόνιμη απαξίωση στις τάξεις των εργαζόμενων και ειδικά των πιο παραγωγικών ηλικιών. Έτσι η εκλογική του δύναμη έπεσε από το 43,92% στο 13,18% μέσα σε δυόμιση χρόνια! Από 3.012.542 ψήφους το 2009 το ΠΑΣΟΚ έπεσε χθες στις 835.000!

Στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις μεγάλες πόλεις, στα παραδοσιακά του προπύργια δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ έφθασε να λαμβάνει μονοψήφια ποσοστά και στις περισσότερες περιπτώσεις βρέθηκε κάτω από την 3η θέση που κατέλαβε πανελλαδικά. Στην Α΄ Αθήνας κατέλαβε την 3η θέση με 9,71%, στη Β’ Αθήνας την 5η με 9,07%, στην Β’ Πειραιά την 6η με 8,16%, στην Ά Θεσσαλονίκης την 4η με 10, 44%, στη Β’ Θεσσαλονίκης την 4η με 11,23%, στον Δήμο Πάτρας την Τρίτη με 10,86%.

Με δεδομένη την ισχυρή δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα της Αριστεράς, τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει δυνατότητα να ανακάμψουν στις νέες εκλογές του Ιουνίου. Το πιθανότερο είναι πλέον, η ηγεσία του Βενιζέλου να βάλει άμεσα σε εφαρμογή τα σχέδια για την «επανίδρυση» του κόμματος, με την εξάλειψη κάθε συμβόλου και έννοιας που θυμίζει το παλιό αριστερό ΠΑΣΟΚ και την πιθανή του συγχώνευση με πολιτικά σχήματα και πολιτικούς που προέρχονται απευθείας από το παραδοσιακό αστικό στρατόπεδο, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός κλασσικού, κεντρώου αστικού κόμματος.

Η θέση του Βενιζέλου φαίνεται να μην αμφισβητείται προς το παρόν ανοιχτά. Αλλά μετά από μια νέα απανωτή επερχόμενη ήττα τον Ιούνιο - ελλείψει μιας  στοιχειώδους αριστερόστροφης αντιπολιτευτικής φωνής στην ηγεσία - οι συγκρούσεις στην κορυφή ανάμεσα στους διαφορετικούς δεξιούς μνηστήρες της ηγεσίας θα αναζωπυρωθούν, με απρόβλεπτες συνέπειες για την συνοχή του κόμματος.

Ιστορικά η χθεσινή μέρα σηματοδότησε την μετατροπή του ΠΑΣΟΚ από βασικό κόμμα των πλατιών εργατικών μαζών σε κόμμα με μικρή απήχηση, κύρια στα γηραιότερα και κρατικοδίαιτα στρώματα τους.

Ώρα: 20.00

ΑΝΕΛ : διαδέχεται το ΛΑΟΣ στη θέση της «λαϊκίστικης» Δεξιάς

Το κόμμα του Π. Καμμένου επιβεβαιώνοντας τα γκάλοπ, απέσπασε ποσοστό 10,6%, περίπου 670.000 ψήφους και 33 βουλευτές. Έτσι οι ΑΝΕΛ διαδέχτηκαν με ισχυρή δυναμική το καταρρέον ΛΑΟΣ στο χώρο της «λαϊκίστικης» Δεξιάς και επιχειρούν να εκπροσωπήσουν πολιτικά τη μερίδα εκείνη του ελληνικού κεφαλαίου που έχει αποδεχτεί ότι η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και η επιστροφή στη δραχμή είναι αναπόφευκτη και προσπαθεί να περιορίσει με μια εθνικιστική και αντι-μνημονιακή ρητορική την κίνηση των μαζών προς τ’ αριστερά.

Το κόμμα του Καμμένου όπως έχουμε ήδη τονίσει, δεν πρέπει να εντάσσεται ούτε έμμεσα στις «αντιμνημονιακές – προοδευτικές» δυνάμεις. Από αυτή τη σκοπιά, ήταν αναμφισβήτητα λαθεμένη η ήπια τακτική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του κόμματος αυτού, που έφθασε μάλιστα στο σημείο να θέσει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο στήριξης μιας κυβέρνησης της Αριστεράς και σε δικές του ψήφους. Μπορεί αυτή η τακτική να μην έβλαψε εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως  σίγουρα ευνόησε τον Καμμένο. Ο τελευταίος, αυτοεμφανιζόμενος σαν εν δυνάμει και εν μέρει σύμμαχος ενός εκλογικού σχήματος με μεγάλη δυναμική όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ώθηση και στο δικό του κόμμα.

Το κόμμα του Καμμένου όμως, δεν έχει τίποτα προοδευτικό. Το πρόγραμμά του είναι ένα συνονθύλευμα αντιδραστικών θέσεων που υπερασπίζουν βοναπαρτιστικές μεθόδους διακυβέρνησης. Είναι μεγάλος και επικίνδυνος εχθρός της Αριστεράς, που πρακτικά λειτουργεί σαν προστατευτικό ανάχωμα της άρχουσας τάξης απέναντί της. Κατά συνέπεια, καμία μορφή πολιτικής σχέσης με τους ΑΝΕΛ δεν μπορεί να είναι επιτρεπτή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνέχεια της ανάλυσης θα δημοσιευθεί σε λίγο..