Σφαγή στη Νορβηγία: "Επίθεση κατά του Εργατικού Κινήματος" – Οι Εργατικοί πρέπει να απαντήσουν!

Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει συγκλονιστεί από την είδηση για την αιματηρή σφαγή στη Νορβηγία.  Τουλάχιστον 91 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και 84 μελών της Οργάνωσης Νεολαίας του Εργατικού Κόμματος (AUF) σε μια θερινή κατασκήνωση.

Η σφαγή ξεκίνησε με μια έκρηξη βόμβας στο Όσλο που σκότωσε επτά άτομα. Αλλά το πραγματικό λουτρό αίματος έλαβε χώρα λίγο αργότερα στο νησί της Utψya, όπου εκατοντάδες νέοι άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί σε ένα καλοκαιρινό σχολείο του Εργατικού Νεολαίας (AUF). Το νησί παραχωρήθηκε στην κομματική νεολαία από τα συνδικάτα του Όσλο και είναι ένας τόπος με μεγάλη συμβολική σημασία για ολόκληρο το εργατικό κίνημα.

"Ταξίδεψε με πλοίο από την ηπειρωτική χώρα πάνω σε αυτό το μικρό νησί στην ενδοχώρα ντυμένος σαν αξιωματικός της αστυνομίας, λέγοντας πως ήταν εκεί για να διεξάγει έρευνα σχετικά με τις βομβιστικές επιθέσεις," δήλωσε στο BBC ο Ole Torp, δημοσιογράφος του NRK. Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας εξηγεί ότι ο δολοφόνος έφτασε στην κατασκήνωσε και υποστήριξε ότι ήταν αστυνομικός και πως ήταν εκεί για να μιλήσει για τους βομβαρδισμούς στο Όσλο και όταν είχε συγκεντρώσει αρκετά άτομα, άρχισε να τα πυροβολεί.

Σε μια τρομακτική στιγμή, νέοι με μαγιό βρέθηκαν χτυπημένοι στο έδαφος. Σε σκηνές απερίγραπτου πανικού πηδούσαν στη θάλασσα για να σωθούν και πυροβολούνταν καθώς προσπαθούσαν να κολυμπήσουν μακριά από τον τόπο της σφαγής. Άλλοι κρύφτηκαν πίσω από βράχους ή σε σπήλαια, τρομοκρατημένοι, όπως ο δολοφόνος συνέχιζε να πυροβολεί το ένα ανυπεράσπιστο άτομο μετά το άλλο.

Ο δολοφόνος περιπλανήθηκε γύρω από το νησί παριστάνοντας τον αστυνομικό, καλώντας ανθρώπους προς το μέρος του και στη συνέχεια τους πυροβόλησε, καθώς αυτοί έβγαιναν από τις κρυψώνες τους.  Η 15χρονη Elise είδε έναν αστυνομικό και σκέφτηκε ότι ήταν ασφαλής, αλλά τότε αυτός άρχισε να πυροβολεί. "Πρώτα πυροβόλησε ανθρώπους που ήταν πάνω στο νησί. Στη συνέχεια άρχισε να χτυπά ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο νερό», είπε.

Πολλά θύματα προσποιήθηκαν τους νεκρούς για να επιβιώσουν. Αλλά αφού πυροβόλησε τα θύματα με πυροβόλο όπλο, ο δολοφόνος τους πυροβόλησε ξανά, στο κεφάλι αυτή τη φορά με ένα κυνηγετικό όπλο. Ο νορβηγικός τύπος σήμερα το πρωί έδειξε εικόνες από τις παραλίες γεμάτες νεκρά σώματα. Αυτές ήταν ενέργειες ενός ψυχρού και μεθοδικού δολοφόνου.

Ποιος είναι ο Anders Behring Breivik;

Από την πρώτη στιγμή υπεύθυνη για το μακελειό θεωρήθηκε η Αλ Κάιντα. Ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι; Πάντα ήταν πιθανή η πραγματοποίηση τέτοιων επιθέσεων από ισλαμιστές εξτρεμιστές, δεδομένου ότι η Νορβηγία έχει στείλει στρατεύματα στο Αφγανιστάν, με την υποστήριξη του νορβηγικού Εργατικού Κόμματος, χωρίς η νεολαία του να διαφωνήσει. Ο πρόεδρος Ομπάμα, χωρίς καθυστέρηση, ενώ εξέφραζε την πιο ειλικρινή συμπάθεια του, άδραξε την ευκαιρία να διατυμπανίσει την υποστήριξή του στη συνέχιση του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Ήταν τέτοια η επίδραση της εκστρατείας προπαγάνδας που ακολούθησε την 11η Σεπτεμβρίου  στην ψυχολογία του κοινού, ώστε έκτοτε κάθε τρομοκρατική ενέργεια συνδέεται άμεσα  με πράξεις μελαψών ανδρών ντυμένων σαν Άραβες ή σαν Αφγανοί. Ωστόσο, οι πληροφορίες που είδαν το φως πολύ σύντομα, απέρριψαν ολοκληρωτικά αυτή τη θεωρία. Αποκαλύφθηκε πως το κάμπινγκ της Νεολαίας του Εργατικού Κόμματος (AUF) δέχθηκε επίθεση από έναν άνδρα με ξανθά μαλλιά και σκανδιναβικά χαρακτηριστικά, που ήταν ντυμένος με στολή αστυνομικού. Ο δολοφόνος δεν είναι ούτε μουσουλμάνος, ούτε μέλος της Αλ Κάιντα, αλλά μέλος της νορβηγικής μεσαίας τάξης.

Ο Anders Behring Breivik είναι ένας Νορβηγός μικροαστός. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στη Νορβηγία και λειτουργεί μια μικρή επιχείρηση. Προφανώς δεν είχε έλλειψη χρημάτων, καθώς αγόρασε ένα αγρόκτημα, στο οποίο είχε εγκαταστήσει τη μικρή του επιχείρηση. Το αγρόκτημα στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί από στοιχεία του υποκόσμου ως μια φυτεία μαριχουάνας. Η φυτεία ήταν επίσης συνδεδεμένη με μια διάσημη ληστεία τράπεζας (ληστεία  της NOKAS). Πιθανόν στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για τα χθεσινά γεγονότα ο Breivik αγόρασε στις 4 Μαΐου έξι τόνους χημικών λιπασμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά για βόμβες κατασκευασμένες κατ’ οίκον, χρησιμοποιώντας την γεωργική του επιχείρηση του για κάλυμμα.

Είναι επίσης ακροδεξιός. Υπήρξε ενεργό μέλος του ρατσιστικού Fremskrittspartiet , το οποίο αυτή τη στιγμή λαμβάνει γύρω στο 20% στις δημοσκοπήσεις, και στην οργάνωση της νεολαίας τους περίπου για 10 χρόνια, μέχρι το 2007. Είναι ένας εχθρός της πολυπολιτισμικότητας και φανατικός αντι-μουσουλμάνος. Έχει προτείνει επίσης τη μεταφορά του Tea Party των ΗΠΑ στην Ευρώπη και εξέφρασε υποστήριξη για την αγγλική Defence League. Έγραψε πράγματα όπως:

"Όλες οι ιδεολογίες μίσους θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο

«Ο ισλαμισμός έχει σκοτώσει 300 εκατομμύρια

"Ο κομμουνισμός έχει σκοτώσει 100 εκατομμύρια

«Ο ναζισμός έχει σκοτώσει 6 έως 20 εκατομμύρια"

Αποκαλεί τον πρώην πρωθυπουργό Gro Harlem Brundlant «δολοφόνο της πατρίδας», για το γεγονός ότι διατύπωσε την ιδέα ότι όποιος ζει στη Νορβηγία είναι Νορβηγός. Επίσης συνεχώς αναφέρεται στο πώς οι «μαρξιστές» υποτίθεται έχουν διεισδύσει παντού, συμπεριλαμβανομένου του πολιτισμού, των σχολείων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Χωρίς αμφιβολία αυτή η μαζική δολοφονία ήταν μια πολιτική πράξη. Οι στόχοι δεν ήταν τυχαίοι, όπως συμβαίνει συνήθως σε επιθέσεις που γίνονται από τρελούς. Ήταν προσεκτικά επιλεγμένοι για πολιτικούς λόγους. Φαίνεται πιθανό ο κύριος στόχος να ήταν ο Νορβηγός Εργατικός πρωθυπουργός Jan Stoltenberg. Εκατοντάδες νέοι ανέμεναν την ομιλία του πρωθυπουργού που επρόκειτο να δοθεί σήμερα.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ομονοούν στην άποψη ότι αυτές οι βαρβαρότητες αποτελούν πράξεις ενός «τρελού πιστολέρο». Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να απομακρύνουν την προσοχή από το πολιτικό περιεχόμενο των γεγονότων. Ένας τρελός δεν είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του που έχουν τελείως τυχαίο χαρακτήρα. Δεν υπήρχε όμως τίποτα τυχαίο σ’ αυτές τις δολοφονίες.

Οι Νορβηγοί "ειδικοί" σε ζητήματα τρομοκρατίας μπερδεύονται από το γεγονός ότι ένας Νορβηγός δεξιός τρομοκράτης ήταν αυτός που διέπραξε το έγκλημα και όχι ένας Μουσουλμάνος. Μερικοί σχολίασαν ότι οι νορβηγικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν έδωσαν επαρκή προσοχή στην απειλή της ακροδεξιάς τα τελευταία χρόνια. Μήπως δε γνώριζαν τις ακροδεξιές απόψεις του Breivik;

Υπάρχουν πολλές πτυχές αυτής της υπόθεσης που είναι ασαφείς. Ο Breivik ενήργησε μόνος του ή μήπως υπήρχαν περισσότεροι από ένας οπλοφόροι; Η εντύπωση που δόθηξε αρχικά ήταν πως ενήργησε μόνος. Υπάρχουν όμως μάρτυρες που λένε πως στο νησί υπήρχε τουλάχιστον ένα άτομο χωρίς στολή που συμμετείχε στη σφαγή. Ο χρόνος θα δείξει. Είναι ενδιαφέρον, πως ο ηγέτης των Εργατικών Stoltenberg τόνισε ότι η αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο διεθνών διασυνδέσεων των τρομοκρατών.

Το εργατικό κίνημα πρέπει να δράσει!

Ο ηγέτης της AUF, Eskil Pedersen, έδωσε μια συνέντευξη τύπου σήμερα το πρωί , όπου χαρακτήρισε την επίθεση ως επίθεση κατά της δημοκρατίας και είπε ότι η AUF θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τις αξίες της, που είναι η καταπολέμηση του ρατσισμού και ο αγώνας για τη δημοκρατία και την ισότητα.

Ο Stoltenberg, ο πρωθυπουργός, ο οποίος προφανώς ταρακουνήθηκε από αυτήν τη θηριωδία, δήλωσε στις τηλεοπτικές κάμερες: «Πρόκειται για μια επίθεση εναντίον του νορβηγικού εργατικού κινήματος, κατά του νορβηγικού Εργατικού Κόμματος και της οργάνωσης της νεολαίας του.» Αυτό είναι απολύτως σωστό. Ωστόσο, το μήνυμα αυτό «νερώθηκε» στη συνέχεια από το BBC News, το οποίο είπε πως ήταν μια επίθεση "εναντίον του πολιτικού συστήματος της Νορβηγίας και των νορβηγικών αξιών."

Δεξιοί πολιτικοί όπως ο Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ υποθάλπουν συναισθήματα κατά των Μουσουλμάνων για να κερδίσουν την εύνοια της δεξιάς, όπως κάνει και ο τύπος, με ανθρώπους όπως ο Ρούπερτ Μέρντοχ. Ενθαρρύνουν εξτρεμιστικά και αντιμεταναστευτικά στοιχεία. Στην περίπτωση της Νορβηγίας, το Συντηρητικό Κόμμα ετοιμάζεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το Fremskrittspartiet, εφόσον ο σημερινός αριστερός συνασπισμός ηττηθεί στις επόμενες εκλογές. Συνεπώς, είναι λάθος να προτείνεται οποιουδήποτε είδους συμφωνία με τα δεξιά αστικά κόμματα για την «υπεράσπιση της δημοκρατίας» κατά της άκρας δεξιάς.

Ο ηγέτης των Εργατικών, έχοντας σωστά τονίσει ότι αυτή ήταν μια επίθεση εναντίον του Εργατικού Κινήματος, στη συνέχεια είπε ότι το θέμα πρέπει να αφεθεί στα χέρια της αστυνομίας. Αυτό είναι λάθος. Δε μπορεί να βασιστεί κανείς στο κράτος για να αμυνθεί ενάντια στους φασίστες. Οι κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν αγνοήσει τις δραστηριότητες των φασιστικών ομάδων, και ένα τμήμα του κράτους έχει πάντα φασιστικές συμπάθειες. Η τυφλή πίστη στην αποτελεσματικότητα του κράτους να μας προστατεύει μπορεί να οδηγήσει σε μια πλαστή αίσθηση ασφάλειας με θανατηφόρα αποτελέσματα. Ας θυμηθούμε ότι ο δολοφόνος ήταν σε θέση να διαπράξει τη μαζική δολοφονία, επειδή ήταν ντυμένος σαν αστυνομικός.

Η επίθεση έχει προκαλέσει ένα κλίμα φόβου που πρέπει να καταπολεμηθεί. Η Σοσιαλιστική Νεολαία (SU), αναγκάστηκε να ακυρώσει τη θερινή της κατασκήνωση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, στο ίδιο νησί. Έχει κυκλοφορήσει μια δήλωση αλληλεγγύης προς την AUF, στην οποία ο ηγέτης τους, Olav Magnus Linge, το έθεσε πολύ καλά: "για όλους τους νεκρούς συντρόφους, όχι ενός λεπτού σιγή, αλλά μια ζωή αγώνα".

Η επίθεση θέτει το ερώτημα για το πώς πρέπει να προστατευτεί το Εργατικό Κίνημα και οι οργανώσεις νεολαίας του από τους φασίστες. Η Εργατική Νεολαία, η Πτέρυγα Νεολαίας των συνδικάτων, και η Νεολαία της Σοσιαλιστικής Αριστεράς πρέπει αμέσως να συνεργαστούν για να σχηματίσουν επιτροπές αυτοάμυνας, σε σύνδεση με τα συνδικάτα και τους εκπροσώπους των σωματείων. Σε κάθε δημόσια δραστηριότητα θα πρέπει να πραγματοποιούνται περιπολίες, και κάθε πράξη επιθετικότητας να συναντάει δυναμική απάντηση.

Η οργανωμένη εργατική τάξη πρέπει να μάθει να βασίζεται στον εαυτό της. Μόνο το Εργατικό Κίνημα μπορεί να καταπολεμήσει την απειλή της φασιστικής βίας και τις ακροδεξιές ομάδες. Αλλά για να το πράξει αποτελεσματικά, θα πρέπει να απαντάει σε κάθε φασιστική πρόκληση με την κινητοποίηση της πλήρους δύναμης της οργανωμένης εργατικής τάξης. Το νορβηγικό εργατικό κίνημα είναι πολύ ισχυρό. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτή τη δύναμη για να διδάξει ένα μάθημα στους φασίστες. Τα νορβηγικά συνδικάτα θα πρέπει να καλέσουν μια 24-ωρη γενική απεργία για να διαμαρτυρηθούν για αυτή την επίθεση.

Οι εργατικές οργανώσεις του κόσμου πρέπει να επιδείξουν σταθερότητα μέσω της μαζικής δράσης. Εκδηλώσεις Μνήμης διοργανώνονται τώρα στη Σουηδία. Αλλά αυτό που χρειάζεται δεν είναι απλώς ένα ξέσπασμα πένθους, αλλά η διεθνής δράση αλληλεγγύης. Τα συνδικάτα και σε άλλες χώρες πρέπει να οργανώσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις - ξεκινώντας από τη Σουηδία. Πρέπει ο κόσμος να δει ότι το διεθνές εργατικό κίνημα δεν πρόκειται να πτοηθεί από τη φασιστική επιθετικότητα, και ότι θα βγει στους δρόμους για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή κατά των δικαιωμάτων μας! Ας γίνει το σύνθημά μας: ο  τραυματισμός ενός, είναι τραυματισμός για όλους μας.

Είναι καιρός να ξυπνήσουμε! Για πολλά χρόνια η Νορβηγία φαινόταν να είναι ένα νησί ειρήνης και ηρεμίας σε έναν ταραχώδη κόσμο. Τώρα αυτή η παρήγορη ψευδαίσθηση κατέρρευσε με βάναυσο τρόπο. Ο στρατός είναι σήμερα στους δρόμους της νορβηγικής πρωτεύουσας για τη φύλαξη δημόσιων κτιρίων, ενώ πολλές οικογένειες θρηνούν τα νεκρά παιδιά τους. Η παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού δε διακρίνει χώρες και άτομα. Είναι, για να χρησιμοποιήσω τη φράση του Λένιν, φρίκη δίχως τέλος.

Λονδίνο, 23 Ιουλίου, 2011

Translation: Μαρξιστική Φωνή (Greece)