Pakisztán: a legmagasabb GDP a világon

Hungarian translation of Pakistan: Highest GDP in the World by Munno Bhai (October 11, 2005)

Munno Bhai-tól kaptuk ezt az írást, aki egy közismert baloldali újságíró és rendező Pakisztánban. Ez a cikk a venezuelai növekedési adatokról számol be. Egyike volt cikkeinek a szeptember 23-i Urdu folyóiratban, a Jang-ban, melyet közel 20 millióan olvasnak.

Elnézést kérek amiért a cikkem ismét tele van statisztikai adatokkal, de úgy gondolom érdekelni fogják olvasóinkat. Köztudomású, hogy a világ összesített növekedési százaléka nem több mint 4,3%. Csakugyan köztudomású az is hogy Amerika a világ legnagyobb gazdasága, és az is hogy az ázsiai országok közül Pakisztánnak van a legnagyobb GDP (Gross Domestic Product – bruttó belföldi termék) növekedése, Kína, és Szingapúr után. Pakisztán még Indiát is megelőzi, amely pedig azt hirdeti hogy öt évvel van elmaradva Kína mögött. De amiről nem igazán esik szó, az nem más mint hogy a világon ma Venezuelának, vagyis Hugo Chávez országának van a legnagyobb GDP növekedése, ami 17,3%.

A Szuperhatalom alatt, és Latin-Amerika felső részén, Venezuela az egyetlen ország, amely megpróbál szocialista intézkedéseket hatályba helyezni a Szovjetunió tizenöt évvel ezelőtti bukása óta, és magas növekedési százalékát annak köszönheti, hogy az államosítást helyezi előtérbe, nem pedig a privatizációt. Emiatt megriasztja mind az USA-t, a Világbankot, az IMF-et (International Monetary Found – Nemzetközi Pénzalap), és a többi imperialista intézményt.

Emellett a kimagasló gazdasági növekedés mellett, az ország 1,4 millió írástudatlan állampolgárát vonta be az oktatásba. Hárommillió olyan ember, aki korábban nem is mert gondolni tanulmányi pályáról, szegénysége miatt, most már része az oktatási rendszernek. Az egészségügyi intézmények ki lettek terjesztve az lakosság 70%-ára, és szolgáltatásaikat ingyen és kötelezően teljesítik. Ez főleg amiatt vált lehetővé, hogy Venezuela ingyenesen szállít olajat Kubának, amely pedig viszonzásképpen orvosok és ápolók ezreit küldi az országba. Azért hogy az embereket a szegénységi szint fölé emeljék, ezáltal önbizalmat adva nekik, 1,7 millió tonna élelmiszert biztosítanak 12 millió lakosnak ingyenesen. Ez ugyanabból a tőkéből vált lehetségessé, amit Chávez előtt az uralkodó osztály és a kapitalisták az USA bankjaiban tároltak.

Venezuela Latin-Amerika legnagyobb olajtermelője, és ez exportjainak 80%-át teszi ki, mégis, a Venezuelai Központi Bank adatai szerint, a GDP-növekedés nem az olajra támaszkodik. 2004-ben az olajszektor növekedése nem volt több mint 8,5%, de rajta kívül a többi ágazat 32%-os növekedést tanúsított, amely önmagában is egy csoda. A növekedés mértéke a pénzügyi intézetekben több mint 26,5%-os, a közlekedési szektorban 25%-os, a bányászaté 11,5%, a kommunikációban 10%, és majdnem 7% a víz- és energiaügyi szektorban. A növekedés a magánszektorban 11,5%, míg a közszektorban 11%.

Venezuela külföldi valuta-többlete 2003-ban kevesebb volt mint 11 milliárd dollár, de ma már közel 14,75 milliárd dollár. Ennek a megdöbbentő növekedésnek a magyarázata abban keresendő hogy Hugo Chávez elnök kormánya már hét éve stabil, megnyert öt választást is, és a néptömegek ragaszkodása Chávez-hez szakadatlan. Pillanatnyilag Chávez elnök támogatottsága magasabb mint 80%. És ez az arány nem csökken, hanem nő.

2005. szeptember 23.