Atentate sinucigaşe în SUA - Terorismul ajută reacţiunea

This is the Romanian language translation of US Suicide Bombing - Terrorism Aids Reaction by Alan Woods and Ted Grant.

Marţi 11 septembrie 2001, lumea s-a văzut zguduită de ştirea atacului terorist cel mai devastator al istoriei. E posibil să fi murit sute de persoane şi alte mii să fie rănite după ce două avioane au intrat în turnurile lui World Trade Centre în inima districtului financiar al New Yorkului.

Avioanele erau de pasageri iar unul aparţinea companiei American Airlanes, un Boeing 767 care zbura dinspre Boston. Primul avion a intrat în primul turn cu puţin înainte de ora nouă dimineaţa. Se putea vedea o mane coloană de fum ieşind din turnul de o sută zece etaje, care apoi a rămas complet distrus. La puţin timp după aceea s-a întâmplat acelaşi lucru cu cel de-al doilea turn. Se puteau vedea oamenii aruncându-se de la ferestre, în scene de o teroare îngrozitoare. În turnuri lucrau circa 50.000 de persoane, deşi pare-se că în momentul atacului se aflau acolo 6.000 de oameni, dintre care mulţi au murit sau au fost răniţi.

Clădirile, cele mai înalte ale New Yorkului, erau o populară atracţie turistică, găzduiau birouri ale întreprinderilor financiare şi atacul s-a produs în momentul când angajaţii şi turiştii începeau să sosească în clădire. Deja suferiseră alt atac terorist în 1993 în care şase persoane au murit şi 1.000 au fost rănite. Acum nu mai există, s-au transformat în ruine.

Dar atacurile nu s-au sfârşit aici. În alt incident, un avion s-a prăbuşit la Pentagon, în Washington. În Pennsylvania, oficialii aeroportului Somerset County au informat că un avion se prăbuşise în nord, la circa optzeci de mile la sud-est de Pittsburg.

Se afirma de asemenea că mai erau şi alte avioane sechestrate care se îndreptau spre Washington. Străzile Washingtonului şi ale New Yorkului erau prada panicii. Podurile şi tunelurile New Yorkului erau aglomerate, pline de persoane care se temeau de noi atacuri. Tragediile au uluit întreaga ţară şi autorităţile se temeau de noi atacuri, astfel încât au evacuat Capitolul, Casa Albă, Departamentul de Stat şi alte departamente federale. În aeroporturile din SUA s-au anulat toate zborurile. După ce s-a informat de o explozie la Capitol, guvernul federal a ordonat închiderea tuturor clădirilor din zona Washingtonului. O oră mai târziu guvernul federal a ordonat închiderea tuturor locurilor cunoscute ale ţării, înclusiv monumentul lui Washington sau statuia libertăţii.

Oficialii americani au descris repede incidentul ca pe un atac terorist. Pare-se că FBI-ul înaintea ciocnirilor investiga rapoarte ale unui avion sechestrat. Preşedintele George Bush s-a întors la Washington şi s-a convocat o reuniune de securitate naţională. A declarat că exploziile erau un “aparent atac terorist” şi “terorismul împotriva naţiunii noastre un va rămâne nepedepsit”. Pentru prima oară în istoria Statelor Unite preşedintele a ordonat paralizarea ţării.

Preşedintele Bush a ordonat o cercetare pe scară largă pentru a-i “găsi pe vinovaţi”. “Am ordonat ca toate resursele guvernului federal să se dedice ajutorului victimelor şi familiilor lor”, şi apoi a propus o rugăciune în memoria victimelor.

Acest act terorist are un caracter absolut criminal şi trebuie condamnat, deşi nu din motive ipocrite aşa cum fac Blair şi Bush. Noi, marxiştii ne opunem terorismului individual pentru că este contraproductiv şi este numai o armă care serveşte sectoarele cele mai reacţionare ale clasei dominante. Şi acesta este un exemplu clar: această atrocitate sângeroasă va fi utilă numai marilor întreprinderi şi imperialismului american. Ea îi va da lui Bush undă verde ca să facă tot ce vrea în Orientul Mijlociu şi în întreaga lume. Opinia publică americană acum va fi dispusă să accepte o politică reacţionară, înauntru şi în afară graniţelor lor.

Asupra opiniei publice va avea un efect asemănător celui pe care l-a avut atacul de la Pearl Harbour, pe care în public Roosvelt l-a condamnar, şi de care în sinea lui s-a bucurat. Populaţia americană va fi dispusă acum să accepte orice fel de atrocităţi împotriva insurgenţei, a activităţilor teroriste în străinătate, şi de asemenea îi va permite guvernului să aplice o legislaţie reacţionară şi antidemocratică în SUA.

Cine este în spatele atacurilor?

Până acum nici un grup un şi-a asumat răspunderea atacurilor, dar mulţi observatori au învinuit grupuri din Orientul Apropiat. La început s-a semnalat Frontul Democratic pentru Eliberarea Palestinei, apoi această organizaţie a negat orice responsabilitate, şi cu siguranţă este adevărat că nu au fost ei. Acest atac atât de ambiţios implică sechestrarea simultană a patru avioane diferite pe sol american, a trebuit să conteze pe o bună planificare şi organizare, care o fi durat luni sau chiar ani. Realitatea este că nici unul din grupurile de rezistenţă palestiniene nu are gradul de organizare necesar, nici sprijinul financiar şi infrastructura necesară pentru un astfel de atac. Nu este posibil să spunem cu certitudine cine este în spatele acestor atacuri. În unele atentate anterioare a fost învinuit “terorismul din Orientul Apropiat” iar până la urmă s-au dovedit a fi opera unor organizaţii americane de extremă dreaptă.

“Acesta este poate atacul terorist cel mai îndrăzneţ produs vreodată în lume”, acestea sunt cuvintele lui Chris Yates, un expert în aviaţie la Jane’s Transport din Londra. “Necesită o mare operaţie logistică, numai puţine grupuri teroriste în lume pot s-o facă şi primul de pe listă este ... Osama Bin Laden”.

Este evident că acest atac corespunde scopurilor şi metodelor lui Bin Laden şi că acesta dispune de mijloacele necesare pentru a-l înfăptui. Bin Laden a cerut musulmanilor din toată lumea să atace şi să ucidă americani. Acum trei săptămâni a anunţat un “atac fără precedent” împotriva intereselor SUA datorită sprijinului acordat de Washington Israelului. Acest om şi mişcarea lui nu au nimic comun cu socialismul sau cu orice alt scop progresist, el este reprezentantul reacţiunii celei mai mânioase. Dar a-l acuza pe Bin Laden nu este suficient. Este necesar de asemenea a explica cine este el şi de ce a apărut.

Nu trebuie să uităm că Bin Laden a fost iniţial finanţat, înarmat şi sprijinit de către imperialismul SUA şi este o creaţie a CIA. Când Washingtonului îi convenea să utilizeze fundamentalismul islamic ca armă împotriva Uniunii Sovietice n-a avut nici un scrupul pentru a-i sprijini pe aceşti reacţionari şi asasini de mase. Atâta vreme cât omorurile să se producă departe de ţara lor, în Afganistan sau în Orientul Apropiat, aceşti ipocriţi închideau ochii. Acum, subit, descoperă că Bin Laden şi alţii ca el sunt “duşmanii civilizaţiei”. Dar în acest caz, ameninţarea civilizaţiei are pecetea: “made in USA”.

Este evident că sunt multe elemente enigmatice în acest măcel. Cum de-au putut teroriştii să dirijeze acest atac fără să alerteze agenţiile de inteligenţă americane? În acest atac au participat mai multe persoane, un aparat complex şi a avut mult timp de pregătire. Cum de toate astea i-au scăpat inteligenţei americane?

Zice-se că este greu să pătrunzi în organizaţiile teroriste. Adevărul este exact contrar. CIA are rapoarte amănunţite ale tuturor acestor grupări şi fără îndoială are şi spioni şi informatori în rândurile lor, inclusiv provocatori, care se caracterizează prin atitudinea lor extemistă.

În trecut, serviciile secrete au înregistrat mari succese în evitarea unor atacuri teroriste. De această dată, un atac atât de masiv şi uimitor dovedeşte eşecul întregii reţele de inteligenţă. Experţii britanici au comentat că eşecul inteligenţei americane vizavi de acest atac este uluitor, în realitate este de inexplicabil.

Cum este posibil ca CIA să fie atât ne neştiutoare şi ineptă ca să permită acest atac în sistemul nervos al naţiunii? Există o posibilitate care nu s-a menţionat, şi anume aceea ca acest atac să fie rezultatul unei provocări scăpate de sub control. Lumea semănată de intrigi, sfidări şi contrasfidări care caracterizează activităţile serviciilor secrete, creează posibilitatea ca un sector al establishment-ului militar american să fi permis teroriştilor să lanseze un atac pe teritoriul Statelor Unite ca o formă de a spori sprijinul public unei politici mai agresive şi înarmării. Acest lucru ar explica surprinzătorul eşec al inteligenţei SUA, deşi natura devastatoare a atacului sugerează că provocarea le-a scăpat de sub control.

Un lucru este cert. Consecinţa atacului va fi întărirea imperialismului şi a aripii de dreapta în SUA. Încă o dată vedem consecinţele reacţionare ale terorismului individual, pe care noi, marxiştii, îl condamnăm fără condiţii.

Efectele economice

Efectele economice ale atacului au fost imediate şi dramatice. Bursa de la New York s-a închis pe termen nedeterminat. Bursele din Londra şi din întreaga lume au căzut rapid, Internetului a rămas paralizat 80% şi telefoanele mobile fără acoperire, intensificând panică.

Şi piaţa de valori din SUA s-a închis pe termen nedeterminat înainte să sune clopotul marţi. Bursele din Eropa au cazut rapid cu peste 6%, iar indicele paneuropean FTSE Eurotop 300 a căzut cu un procent de 4,5%.

Se aşteaptă ca pieţele americane să se prăbuşească de îndată ce se vor deschide. “Când piaţa se va deschide, se va prăbuşi”, acestea sunt cuvintele lui Stanley Nabi, Credit Suisse First Boston, care supervizează 110 miliarde de dolari. “Cred că imediat ce se va deschide, va pierde două sute de puncte. Este absolut de necrezut”.

Mike Lenhoff, un broker, zicea următoarele: “Este un dezastru. Va scufunda pieţele în haos. Pentagonul bombardat, şi nimeni un ştie care va fi riposta americană, este un cumplit insucces”.

Bursele şi dolarul s-au prăbuşit şi investitorii căutau bonurile sigure, caută un cer sigur într-o lume de incertitudine, iar preţul petrolului şi al aurului au urcat. În ecuaţie apare un nou element de volatilitate.

Puterea dolarului, ţinând seamă de slăbiciunea economiei SUA, a sfidat legiile gravitaţiei. Acum SUA este departe de a fi un loc sigur într-o perioadă de instabilitate globală. Era inevitabil ca la un moment dat investitorii străini să-şi retragă fondurile din SUA, pricinuind o sporire a ratei dobânzii în SUA şi împingând economia SUA spre recesiune. Procesul deja a început.

La aproape zece ani de la începerea boom-ului în SUA, economia mondială este în pragul unei serioase recesiuni. Realitatea globalizării a devenit o criză globală a capitalismului. Cauza lăuntrică a crizei capitaliste este supraproducţia. O dată ce ciclul economic ajunge la un punct critic în care cantitatea devine calitate, e deajuns orice accident ca să se ajungă la recesiune. Acesta a fost cazul în 1973-74 când preţului petrolului a crescut. Este nevoie să ne amintim că sporirea preţului petrolului a fost legată de evenimentele din Orientul Apropiat. Acum este posibil ca istoria să se repete.

Noua dezordine mondială 

Peste noapte cea mai mare superputere a lumii a devenit un colos cu picioare de lut. Statul militar cel mai puternic din lume a fost neputincios vizavi de terorism. Înaintea celui de-al doilea Război Mondial, Troţki a pronosticat că Statele Unite vor învinge şi vor obţine hegemonia mondială, dar a adăugat că va avea dinamită în temelii. Aceste cuvinte profetice sunt acum literalmente un adevăr. Acum zece ani, după căderea Uniunii Sovietice, preşedintele Bush-tatăl a promis o nouă ordine mondială. Acum realitatea a arătat o crudă răzbunare.

Jaful planetei de către marile întreprinderi a creat o uriaşă mizerie, război şi haos, care acum a impactat inima imperialismului mondial. Aceasta este adevărata cauză a actualei atrocităţi. Terorismul foametei mondiale, bolile, mizeria, exploatarea şi oprimarea care zbuciumă milioane de bărbaţi, femei şi copii în fiecare zi a vieţiilor lor, este adevărata cauză a agitaţiei şi a instabilităţii care străbat planeta la începutul secolului XXI.

Nicăieri în lume acest lucru nu este mai evident decât în Palestina, unde populaţia Ţărmului Occidental şi a Fâşiei Gaza zilnic suferă atacuri sângeroase din partea imperialismului israelian. Poate cineva să se mire dacă sectoare ale tineretului palestinian sunt prada disperării? Surprinde faptul că există o ură feroce faţă de imperialismul SUA care sprijină Israelul şi păstrează tăcere vizavi de aceste atrocităţi? Unde sunt condamnările preşedintelui Bush când nu demult a murit ucis de o rachetă israeliană un lider al FDLP? Unde sunt toate acele cuvinte despre “atac la civilizaţie” când sute de civili palestinieni sunt ucişi de către armata israeliană?

Toate astea au nişte efecte teribile asupra conştiinţei maselor palestiniene. Câteva ore după atacuri se arătau imagini ale sărbătoririlor în străzile din Nablus în Ţărmul Occidental. Teribila suferinţă provocată poporului palestinian de către imperialismul israelian, cu sprijinul Washingtonului, este ceea ce a provocat această reacţie. Dar este o greşeală profundă. Scenele cu tineri palestinieni manifestându-şi sprijinul asasinatului de sute de civili americani, vor provoca o mare daună cauzei palestiniene în SUA şi în întreaga lume. Simpatia pe care reuşiseră s-o dobândească în rândurile muncitorilor din SUA şi din alte ţări va deveni contrariul, şi va fi folosită de către reacţionarii americani ca să creeze un sentiment anti-arab şi anti-palestinian. Acest lucru, la rândul lui, va croi drumul noilor acte de represiune împotriva palestinienilor.

Americanii vor lansa un atac asupra câtorva ţări arabe, probabil Irakul. În acest scop vor conta pe colaborarea inteligenţei israeliene. Acest lucru va întări Israelul, nu-l va slăbi. Va dăuna cauzei palestiniene, n-o va ajuta. Aici rezidă caracterul reacţionar al terorismului, trebuie să fii orb ca să nu înţelegi asta.

În ciuda spectaculosului impact, chiar şicele mai bine organizate atacuri teroriste niciodată nu reuşesc să distrugă sau să slăbească în mod semnificativ imperialismul. George Robertson, secretar general al NATO, a cerut imediat să sporească puterea militară a NATO. Consecinţele acestui atac vor fi reacţionare. Deja au încercat să învinuiască Irakul de această atrocitate. Replica va fi: mai multe bombe şi devastare, sporind escaladarea de asasinate şi contra-asasinate.

După atacul terorist în Africa, imperialiştii americani au bombardat Libia şi Sudanul, deşi nici una din aceste ţări n-a fost absolut deloc implicată. Cel mai probabil este să bombardeze din nou poporul irakian lipsit de apărare, ca şi cum o crimă sângeroasă ar justifica o alta. În acest sens se vor agrava contradicţiile pe scara mondială, creând noi victime şi o nouă ură, un combustibil pentru noi acte de terorism. Asta numesc ei “apărarea civilizaţiei”.

Lenin a spus odată: capitalismul este oroare fără de sfârşit. În ultimii ani americanii şi europenii s-au înarmat până în dinţi cu intenţia să intervină împotriva maselor în Africa, Asia, Orientul Apropiat şi America Latină. Această atrocitate va accelera acest agresiv program de reînarmare. Nu furnizează nimic pozitiv muncitorilor şi ţăranilor din întreaga lume, ci este numai o altă manifestare a crizei convulsive a capitalismului mondial. Cu cuvintele istoricului roman Tacit: “Iar când ei au creat deşertul, l-au numit pace”.