Swedish

Kapitalismens kris är också en kris för den post-sovjetiska världsordningen, som baserades på USA-imperialismens dominans. I och med Kinas uppgång som världsmakt, Rysslands allt mer trotsiga hållning och USA:s misslyckade militära interventioner, så har världspolisens batong inte samma tyngd, och kan inte garantera följsamhet på samma sätt som tidigare. Det här har stora implikationer för maktfördelningen på den globala arenan. 

Helgens händelser i Ryssland har lett till alla slags spekulationer. På fredagkvällen påbörjade oligarken Jevgenij Prigozjin, ledare för Wagnergruppen, en ”marsch för rättvisa” för att avsätta Rysslands generalstabschef och försvarsminister. På lördagen hade han tagit kontroll över staden Rostov-na-Donu och marscherade med en tungt beväpnad kolonn mot Moskva. Putin fördömde honom som en förrädare och lovade att alla inblandade skulle behandlas därefter. Men på lördagskvällen vände plötsligt kolonnen tillbaka i samband med att en uppgörelse, som medlats fram av Vitrysslands president Lukasjenko, tillkännagavs. Trots att motiven bakom de olika aktörernas agerande fortfarande är höljda i

...

Efter mer än 20 år vid makten har Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan förlängt sitt styre med fem år till. Oppositionen, en koalition ledd av borgerliga liberaler, misslyckades med att utdela ett avgörande slag mot hans krisdrabbade administration i presidentvalets andra omgång.

Oavsett omfattningen kommer den 14:e ”aktionsdagen” mot Macrons ruttna pensionsreform, som planeras till den 6 juni, inte att ha någon större effekt på regeringen än den 13:e. Även om Macron inte kunde åstadkomma den ”förlikning” han hade hoppats på så har han onekligen vunnit striden om pensionsreformen, åtminstone tillfälligt. Men från den franska borgarklassens synvinkel var detta en pyrrhusseger, där segraren tog sig ur striden svagare än förloraren.

En ny studie från den Londonbaserade välgörenhetsorganisationen War on Want visar att 2,3 miljarder människor saknar tillgång till nyttig och hälsosam mat. Samma rapport visar att det globala matsystemet producerar ungefär 6000 kalorier per person; 2,6 gånger så mycket som den genomsnittliga människans behov av kalorier. Vad beror denna kriminella motsättning på?

[Artikeln publicerades på engelska den 22 maj. Den 27 maj nådde demokraterna och republikanerna en överenskommelse om höjt skuldtak, men det återstår att se om de får igenom den i kongressen. – red. anm.]

För 20 år sedan inleddes den USA-ledda invasionen av Irak. Sedan dess har landet slitits itu av krig, sekterism och fundamentalism. För att få ett slut på imperialismens grymhet måste vi avskaffa kapitalismen.

Israel fyller 75 år i ett tillstånd av en aldrig tidigare skådad kris. Den 14 maj 1948 utropades Israel efter att en långvarig terrorkampanj av den sionistiska armén mot palestinierna hade dödat tusentals och fördrivit 750 000 från sina byar och hem. Denna dag markerar Nakba (katastrof) för palestinierna. Sedan dess har Israel utkämpat många krig och ständigt undertryckt det palestinska motståndet för att befästa sin makt.

De över hundra sidorna underrättelseinformation ger en glimt av omfattningen av USA:s inblandning i kriget i Ukraina, de allvarliga svårigheter som den ukrainska sidan står inför, den israeliska underrättelsetjänstens roll i att underblåsa massprotester mot Netanyahus regim, och mycket mer därtill.

På morgonen den 13 mars, efter att de regionala amerikanska bankerna SVB Financials och Signature kollapsat, sjönk värdet på bankaktier kraftigt – inte bara i USA, utan över hela världen. Vad var orsaken till deras kollaps och hur omfattande kan konsekvenserna bli?

Fredagen den 17 februari bröt massprotester ut i Surinam. Demonstrationer mot presidenten Chan Santonkhis politik skakade huvudstaden Paramaribo: nationalförsamlingen stormades, följt av upplopp och butiksplundring. Efter en dags utegångsförbud och över hundra arresteringar verkar ordningen ha återställts. Vad är det som händer?

I maj 2022 meddelade BlackRocks VD att "den ryska invasionen av Ukraina har satt stopp för den globalisering vi sett de senaste trettio åren". Han har utan tvekan en poäng. Kriget i Ukraina har gjort att de konflikter som under en tid byggts upp mellan stormakterna nu ställts på sin spets.

Tidigt på morgonen måndagen den 6 februari skakade en förödande jordbävning Mellanöstern, den starkaste i Turkiets historia. Med en styrka motsvarade 130 atombomber kändes dess skalv ända till Grönland. Men även om den direkta orsaken var naturlig, är det profithunger, korruption och krig som förvandlat jordbävningen till en katastrof.