Trotskij på bog-messen i Havanna

Danish translation of Trotsky at the Havana Book Fair (February 15, 2005) I starten af Februar løb den internationale bog-messe i Havanna, Cuba af stablen. For første gang nogensinde var en organisation der forsvarer Leon Trotskij’s ideer tilstede. De spanske kammerater fra Socialistisk Standpunkts søsterorganisation, El Militante, beretter her om denne vigtige begivenhed.

Mere end en halv million mennesker besøgte den internationale bogmesse i Havanna, som netop er overstået. De lange køer af folk der ville købe bøger, var imponerende. Men messen er ikke bare et sted hvor man kan købe og sælge bøger – det er også et åbent sted for at debat og diskussion af venstreorienterede ideer.

For første gang nogensinde deltog det spanske forlag Frederich Engels-fundationen (tilknyttet Socialistisk Standpunkts spanske søsterorganisation, red.) i bog-messen. Vi brød det ”kulturelle embargo” som er udstedt af Madrids forlags-association. Selve vores tilstedeværelse var derfor et tegn på solidaritet med den cubanske revolution og dets modstand mod den imperialistiske blokade.

En stor plakat af Lenin, ved siden af en af Trotskij, dekorerede midtpunktet på vores bod. På den ene side havde vi plakater for den internationale Hands Off Venezuela kampagne, inklusiv én der annoncerede Chavez møde med arbejderne i Madrid. På den anden side havde vi plakater imod den imperialistiske krig i Irak. Det var en tydelig internationalistisk, revolutionær og marxistisk bod.

For os var en af de mest overasskende ting, den enorme interesse der var for Trotskij’s ideer, manden der sammen med Lenin var en af lederne af den russiske revolution, som er blevet så bagtalt og forfalsket igennem årene. Mange fortalte os at ”vi har hørt om Trotskij mange gange, mest negative bedømmelser, men vi har aldrig haft muligheden for selv at læse hans værker”. Ud af mere end 800 solgte bøger og pamfletter, var de bedst solgte Trotskij’s værker (vi fik udsolgt af Den permanente revolution), og de omkring Trotskij og hans kamp imod stalinismen (vi fik udsolgt af Lenin og Trotskij – hvad de virkelig stod for af Ted Grant og Alan Woods). En anden af vores mest solgte varer var pjecen Den cubanske revolution – fortid, nutid og fremtid, som for nylig er blevet udgivet af den spanske marxistiske tendens El Militante.

Interessen for Trotskij’s ideer kom fra både unge og gamle, hovedsageligt cubanere, men også fra El Salvador, Guatamala, Mexico, Argentina, Chile, etc. Men de der var mest interesserede (udover de cubanerne) var mennesker fra Venezuela, som i dette øjeblik oplever en revolutionær proces og derfor er ivrige efter marxistisk teori. De fleste af dem kendte til Trotskij (fra når Hugo Chavez har citeret ham) og de var alle, på entusiastisk vis, enige med Chavez seneste tale, hvori han snakker om behovet for at gå ud over kapitalismens grænser og hen imod socialisme. Venezuelas ambassadør på Cuba, Adán Cávez, kom hen til vores bod, købte et par bøger og lykønskede os med vores arbejde.

Lanceringen af bogen Reason in Revolt og Hans Off Venezuela kampagnen er også en succes, ikke bare på grund af antallet af mennesker som deltog i mødet (omkring 35), eller på grund af antal solgte bøger (21), men frem for alt fordi det må have været en af de første gange hvor Trotskijs ideer er blevet givet offentligt til kende på øen i lang tid. Vi er nu i en proces med at diskutere udgivelsen ag en cubansk udgave af bogen. Vi er meget stolte over at have haft Celia Hart til at introducere bog-udgivelses mødet, eftersom hun er den kommunist der igennem sine artikler, for nyligt har genåbnet debatten om Trotsky på Cuba. Til dette må vi tilføje tilstedeværelsen af en veteran kommunistisk forkæmper, som deltog i den revolutionære krig imod Batista-diktaturet, arbejdede sammen med Che Guevara i industriministerier og mener at Trotskijs tænkning er den måde at forsvare den cubanske revolution på i dag.

Den varme velkomst som Frederch Engels-fundationen mødte og frem for alt den entusiasme som der var over for Trotskijs ideer i Havanna, opmuntrer os til at fortsætte vores opgave med at forsvare den revolutionære marxisme og være til stede ved næste års internationale bog-messe i Havanna.

      

Relaterede links

 1. Leon Trotskij - Han liv og værk
 2. Hvem er Celia Hart? - Nogle korte biografiske noter
 3. Cuba: Henrettelser og undertrykkelse – fra et klasseperspektiv
 4. Den cubanske revolution
 5. Cuba - Castro og den cubanske revolution
 6. Cuba, Venezuela, Latinamerika:
  Er den revolutionære gnist ved at sprede sig?
 7. Teser om revolution og kontrarevolution i Venezuela
  - del 1 af 3
 8. Teser om revolution og kontrarevolution i Venezuela
  - del 2 af 3
 9. Teser om revolution og kontrarevolution i Venezuela
  - del 3 af 3