Dutch

De Russische Revolutie luidde een bloeiperiode in van creatieve uitdrukking in alle kunsten, maar vooral film werd naar nieuwe hoogtes gebracht; onder meer door Dziga Vertov en Sergei Eisenstein, die film beschouwden als een wapen van klassenstrijd. Ondanks dat de ontwikkeling ervan werd afgebroken door de stalinistische degeneratie van het regime, blijft de erfenis van de Oktoberrevolutie op het gebied van cinema tot op de dag van vandaag aanwezig.

Op 30 oktober vond de tweede ronde plaats van de Braziliaanse presidentsverkiezingen, die gewonnen werden door Lula, van de Arbeiderspartij (PT), die de uiterst rechtse president Bolsonaro versloeg. Lees hier de analyse van onze Braziliaanse zusterorganisatie Esquerda Marxista (Marxistisch Links), geschreven op 2 november.

De protesten in Iran, die werden uitgelokt door de moord op een jonge Koerdische vrouw Mahsa Amini, hebben zich verspreid in alle provincies van het land. Het is uitgegroeid tot een nationale opstand, onvergelijkbaar met enige eerdere beweging in de geschiedenis van de Islamitische Republiek. Ze duren nu al anderhalve maand. In deze tijd hebben de jongeren maar ook de arbeidersklasse zich steeds radicaler opgesteld.

De protesten in Iran, die werden uitgelokt door de moord op een jonge Koerdische vrouw Mahsa Amini, hebben zich verspreid in alle provincies van het land. Het is uitgegroeid tot een nationale opstand, onvergelijkbaar met enige eerdere beweging in de geschiedenis van de Islamitische Republiek. Ze duren nu al anderhalve maand. In deze tijd hebben de jongeren maar ook de arbeidersklasse zich steeds radicaler opgesteld.

Op 25 september vonden de Italiaanse verkiezingen plaats, waarbij de uiterst rechtse partij Fratelli d'Italia van Georgia Meloni de grootste werd. Zij heeft inmiddels een rechtse regering gevormd. Wat zijn de redenen hiervoor en wat zijn de perspectieven voor de klassenstrijd in Italië?

De Duitse regering wordt gedwongen warm water te rantsoeneren, straatverlichting te dimmen en speciale verwarmde hallen in te richten voor mensen die zich geen centrale verwarming kunnen veroorloven. Dit in een land waar de wintertemperaturen regelmatig tot ver onder het vriespunt dalen. Veel Duitsers slaan hout in om te stoken, omdat velen voorspellen dat de gasvoorraden begin 2023 volledig of bijna zullen opraken. Dit zijn de grimmige vooruitzichten voor de arbeidersklasse in de grootste Europese economie.

De protesten in Iran, die werden uitgelokt door de moord op een jonge Koerdische vrouw Mahsa Amini, hebben zich nu verspreid over ten minste 140 steden in alle provincies van het land. Het is uitgegroeid tot een nationale opstand, onvergelijkbaar met enige eerdere beweging in de geschiedenis van de Islamitische Republiek.

Van 20 tot en met 23 juli waren twee kameraden van de Marxistische Studentenfederatie (Britse studentenorganisatie van de International Marxist Tendency) uitgenodigd om de derde Gazte Topagune Sozialista (Socialistische Jeugdbijeenkomst) bij te wonen. Die werd georganiseerd door GKS (Gazte Koordinadora Sozialista - Socialistische Jeugd Coördinatie) en de studentenorganisatie Ikasle Abertzaleak (Radicale Baskische studenten) in Baskenland. Ze kregen ook gezelschap van een kameraad van Lucha de Clases, de afdeling van de IMT in Spanje. GKS is een nieuwe socialistische jongerenorganisatie in Baskenland, met als doel een klassenloze samenleving op te bouwen. De

...

Met 50,48 procent van de stemmen hebben Gustavo Petro en Francia Marquez de verkiezingsstrijd in de Colombiaanse presidentsverkiezingen gewonnen van de rechtse demagoog Rodolfo Hernandez. Het historische belang van de overwinning van Petro, Marquez en het ‘Pacto Histórico’ kan niet worden onderschat. Gustavo Petro is de eerste linkse president in de geschiedenis van Colombia geworden. Zijn presidentschap betekent een keerpunt in de klassenstrijd van een land waarin de kapitalistische oligarchie gewoonlijk straffeloos de rol van beul heeft gespeeld.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vandaag het Roe v. Wade-arrest, dat sinds 1973 het recht op abortus grondwettelijk beschermt, vernietigd. Verwacht wordt dat tientallen staten de komende dagen en weken verschillende gradaties van abortusverboden en -beperkingen zullen aankondigen.

International Marxist University 2022 is een evenement georganiseerd door de Internationale Marxistische Tendens; vier dagen van online-discussies gewijd aan de basisprincipes van het marxisme, van 23 tot 26 juli.

Een syndicalisatiegolf in de Verenigde Staten enthousiasmeert en inspireert werknemers over de hele wereld. Het eerste Amazon-magazijn in Staten Island, New York, wordt nu vertegenwoordigd door de onafhankelijke Amazon Labour Union (ALU). Elke week registreren zich tientallen Starbucks-coffeeshops om aan te sluiten bij Starbucks Workers United. Een eerste groep werknemers van een Apple Store schafte zich een lidkaart van de Communication Workers of America aan. Tot nu toe werden in 2022 bij de National Labor Relations Board 589 aanvragen ingediend om een vakbond op te richten, een verdubbeling ten opzichte van de eerste vier maanden van 2021.