Norwegian

I de siste dagene har hele verden sett protestene mot den kasakhstanske regjeringens økning av gassprisene, som begynte i den vestlige delen av landet, utvikle seg til et landsomfattende opprør, som har oversvømt alle større byer i Kasakhstan.

Denne rapporten ble mottatt 5. januar, 2022 fra en korrespondent i Kasakhstan etter 7 timer, da internett lå nede. I løpet av natten har protestene, som begynte mot økende gasspriser, utviklet seg til et opprør som nå har ført til regjeringens avgang, den viser enda ikke tegn på å avta. Vi gir en norsk oversettelse av rapporten nedenfor, opprinnelig offentliggjort på marxist.com.

Den nye mutasjonen av COVID-19 – “Omikron”, er et uunngåelig produkt av kortsiktige kapitalistiske interesser, som forlenger dette tilsynelatende endeløse pandemiske marerittet

Karl Marx skrev at historien gjentar seg «første gang som tragedie, andre gang som farse». De første to ukene av november gjentok historien seg for 26. gang, da verdens såkalte ledere møttes i Glasgow og bestemte seg for å gjøre mer eller mindre ingenting for å håndtere klimakrisen.

I dag går over 800 millioner mennesker uten nok mat, og 45 millioner er på randen av sult. Dette er nedslående for et samfunn der de rikeste økte sine formuer med 4 billioner dollar i det første året av en global pandemi.

Sudans overgangsregjering har blitt styrtet av et militærkupp. Kuppet var den uunngåelige konsekvensen av forsøkene på en forsoning mellom lederne for opprøret i 2019 og kreftene til kontrarevolusjonen. Folkemassene har igjen tatt til gatene i enorme antall, og viser at reservene til den sudanesiske revolusjonen ikke er oppbrukte. Hva som er nødvendig nå er en resolutt kamp for å beseire de reaksjonære militære lederne, en gang for alle. Les også artikkelen vår fra 2019, som forutså disse hendelsene.

Avtalen mellom Australia, Storbritannia og USA førte til en krise i det internasjonale diplomatiet. Med Frankrike som tilbakekalte ambassadøren fra Washington og med Kina som protesterer mot avtalen. Avtalen utgjør imidlertid bare et av skrittene i en større omjustering av forholdet mellom de imperialistiske maktene.

I dag, for tjue år siden var USA vitne til det største og blodigste angrepet på egen jord i moderne tid. Minst 2.977 menn og kvinner døde og minst 25.000 ble såret etter at en gruppe terrorister styrte to rutefly inn i Tvillingtårnene i World Trade Center i New York, og etterlot det amerikanske folket i en tilstand av sjokk og vantro. Over hele verden så millioner av mennesker med skrekk på ødeleggende scener av desperate mennesker fanget i de øverste etasjene i tårnene, noen av dem hoppet i døden i stedet for å bli brent levende, kort tid før tårnene kollapset, og etterlot tusenvis begravet under bygningsmassene.

Vi er stolte over å kunngjøre utgivelsen av The History of Philosophy: A Marxist Perspective. Denne boken vil vise seg å være en viktig håndbok for revolusjonære som kjemper for å styrte kapitalismen i dag. Registrer deg her for boklanseringen med Alan Woods den 18. september klokken 17.00, og få et eksemplar tilgjengelig for en begrenset periode til rabattert pris.

I juni offentliggjorde et uavhengig panel nedsatt av Verdens helseorganisasjon (WHO) en rapport om den internasjonale håndteringen av COVID-19-pandemien. Overraskende nok plaserer rapporten skylden for krisen akkurat der den hører hjemme: hos det borgerlige samfunnets politikere og kapitalistiske ledere. I denne perioden med utbredt barbari og enorme lidelser påviser WHO-rapporten den herskende klassens brutale reaksjon på pandemien, og hvordan den kunne ha blitt unngått.

Amerikas lengste krig har endt i skam og ydmykelse for amerikansk imperialisme. Tjue år etter invasjonen av Afghanistan har den mektigste militære styrken verden noensinne har sett, lidd et totalt nederlag i hendene på en bande av primitive religiøse fanatikere.