Romanian

Bombardarea Gaza de către forțele de apărare israeliene (IDF) se intensifică în timp ce scriem aceste rânduri. Mii de bombe sunt aruncate fără să clipească din ochi de cea mai puternică putere militară din Orientul Mijlociu, asupra uneia dintre cele mai dens populate și sărace zone din lume. Între timp, mulțimi de linșaj formate din coloniști sioniști de extremă dreapta și huligani fasciști, acționând cu complicitatea sau cu sprijinul deschis al forțelor statului israelian, atacă cartierele palestiniene din Israel, distrugând case, proprietăți, magazine, bătând și ucigând oameni nevinovați doar pentru că sunt palestinieni, într-un val de teroare rasistă care poate fi descris doar ca un

...

Grigori Aleksandrov, la reuniunea memorială al lui Lenin de la Moscova (1946), a ținut un discurs important. Aleksandrov era șeful Departamentului de Propagandă al Comitetului Central al Partidului Comunist Rus (Stalinist). În acest discurs el a proclamat o revizuire a doctrinelor fundamentale ale Marxismului și ale Leninismului asupra concepției statului.

Tovarășul Amar Fayaz a fost răpit de către autoritățile pakistaneze din Jamshoro pe 8 noiembrie, iar nimeni nu știe unde se află acum. Asemenea acte au devenit ceva la ordinea zilei în Pakistan, unde muncitori politici, jurnaliști și alți cetățeni care își exprimă criticile față de guvern sau politicile sale, sunt răpiți de poliție și serviciile de securitate, și sunt ținuți în cele mai inumane condiții și torturați în cel mai sever mod.

Nota traducătorului - Ted Grant a scris acest articol în ziarul britanic ‘Socialist Appeal’ în vara anului 1944, un an înainte de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. El a fost martorul ocular la evenimentele istorice precum asasinarea lui Lev Troțki și venirea fasciștilor la putere în Europa. În acest articol, autorul face niște concluzii referitoare la viitorul mișcării socialiste, cauzele războiului și la mesajele lăsate de Lev Troțki generațiilor următoare, conform perspectivei de pe vremea sa.

Suntem mândri să anunțăm publicarea primei ediții ale revistei Sud-Africane marxiste, intitulată Revolution South Africa (Revoluție Africa de Sud). Dedesubt, publicăm editorialul primei ediții, unde prezentăm nevoia unei mișcări revoluționare, care să fie calea de ieșire din criza capitalismului, și de asemenea nevoia de socialism ca și alternativa maselor Sud-Africane.

Următoarea declarație a tendinței marxiste internaționale explică cum sistemul capitalist a eșuat în totalitate să facă față crizei coronavirus, punând astfel la risc viețile a milioane de oameni. Într-o asemenea situație, măsurile minore și schimbări minore ale sistemului sunt zadarnice. Numai niște măsuri drastice vor fi suficiente pentru a evita dezastrul iminent.

Greva împotriva schimbării climatice la nivel internațional a creat valuri protestatare în întreaga lume. În ultimul an, pe parcursul multor zile de acțiune la nivel mondial, milioane de tineri din peste 100 de țări au ieșit de la școală pentru a se alătura protestelor ‘Fridays for Future’ („Vinerile pentru viitor”), care cer acțiuni imediate în legătură cu criza climatică.

Ideile lui Marx nu au fost niciodată atât de relevante precum în zilele de azi. Aceasta este reflectată în setea de teorie Marxistă contemporana. În acest articol, Alan Woods abordează ideile lui Karl Marx și relevanța lor în criza prin care trecem azi.

Tendința Marxistă Internațională respinge atentatul actual al imperiasmului american de a executa o lovitură de stat în Venezuela. Ceea ce mărturisim actualmente este atentatul scandalos de a da jos guvernul președintelui venezuelan Maduro de către o coaliție de țări, condusă de către Trump. Acesta este doar cel mai recent episod din campania împotriva revoluției bolivariene de ultimii 20 de ani, o campanie care a implicat tentative de lovituri de stat militare, infiltrare paramilitară, sancțiuni, presiune diplomatică, revolte violente, și atentate de asasinare.

Mișcarea vestelor galbene (gilets jaunes) care a început pe 17 noiembrie 2018 în Franța reprezintă o mișcare muncitorească masivă și puternică, care a stârnit clasa muncitoare atât la nivel național, cât și la nivel internațional (Belgia, Olanda, Germania, Italia, Rusia, Polonia, Serbia, Croația, Egipt, Israel, Canada, ș.a.m.d.). Actualmente, mișcarea se află în a 13-a săptămână, sau „actul XIII”, ceea ce este impresionant din punctul de vedere a istoriei socio-politice a Franței de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial încoace. Franța nu a mai experimentat un asemenea fenomen socio-politic din mai-iunie 1968, (recomandăm articolele despre Franța 1968 pe marxist.com). Însă,

...

Mult-așteptata adunare „Diaspora acasă” a avut loc vineri pe data de 10 august, cu până la 100.000 de protestatari adunați numai în fața Palatului Victoria. Adunarea însăși a fost organizată pe rețelele de socializare de câteva luni de către diaspora română care trăiește în străinătate.

Acest an marchează aniversarea a 100 de ani de la revoluția din octombrie. Apologeții capitalismului, împreună cu răsunarea lor loială din mișcarea muncitorească, încearcă să se consoleze cu ideea colapsului URSS-ului semnificând decesul socialismului. Însă ceea ce a eșuat în Rusia nu a fost socialismul, dar o caricatură a socialismului. Contrar defăimărilor des repetate, regimul Stalinist a fost în antiteză cu regimul democrat stabilit de către bolșevici în 1917.

Page 1 of 2