A "szocializmus" - már nem negatív szó az USA-ban

A Pew Research Centre közvélemény-kutató intézet legutóbbi, Egyesült Államok-beli felmérése meglepő eredményt mutatott. 1500, véletlenszerűen kiválasztott észak-amerikainak kellett választaniuk, véleményt alkotniuk olyan kifejezésekről, mint "kapitalizmus" vagy "szocializmus".

A Pew így foglalta össze felmérésének az eredményeit: "A szocializmus már nem olyan negatív, a kapitalizmus pedig nem annyira pozitív kifejezések, mint korábban."

Csak enyhe többség, az amerikaiak 52%-a reagált pozitívan a "kapitalizmusra", 37 százalékukban negatív érzelmeket vált ki a szó, a maradék nem tudott dönteni.

Az úgynevezett "millenniumi generáció", azaz a jelenlegi 18-30 évesek körében csak 43 százalék nevezte pozitívnak a "kapitalizmust" és ami meglepő, pont ugyanekkor százalékuk, 43 százalék nevezte a "szocializmust" is jó ki-fejezésnek.

Ha a Demokrata Párt tagjait és támogatóit nézzük, 47 százalékuk szerint a kapitalizmus, míg 44 százalékuk szerint a szocializmus pozitív kifejezés.

Azt természetesen nem lehet tudni, hogy az emberek pontosan mit értenek e két kifejezés alatt, de azt látni lehet, hogy jelentősen nőtt az érdeklődés a szocializmus iránt.

Charles Derber, Boston College professzora így kommentálta a felmérés eredményét: "Szinte minden fontos kérdésben meg-szűnt az emberek beleszólása a saját életük alakulásába. Legyen szó a minimálbérről, a szakszervezetekről, a háború kérdéséről. Látni lehet, hogy nagyon sokakat tölt el mély aggodalommal a környezetvédelem kérdése, az, hogy diplomácia helyett a kormány csak az erőszakot ismeri, az, hogy sérül a demokrácia a nagyvállalatok befolyása miatt. Ami korábban világos és viszonylag szilárd volt, mint például a szociális biztonság és az egészségügyi ellátás, komolyan leromlott. Sokan úgy gondolják: ha a "szocializmus" a megoldás ezekre az aggodalmakra, akkor azt támogatom. Ha a "szocializmus" egy valódi alternatívát nyújt erre a rend-szerre, akkor én azt szeretném. Igaz ez főleg a fiatalok, a szociáldemokrata érzelmű emberek-re, azokra, akik egy összefüggő, zöld, békés és társadalmilag igazságos társadalmat képzelnek el.

A felméréssel egy időben a média kutatásai is azt mutatták, hogy komoly csalódottság és tiltakozás várható az USA-ban. Sokan lehetségesnek tartják, hogy felgyülemlett elégedetlenség elmozduláshoz vezethet balra. Persze azt senki nem tudja megmondani, hogy mi fog történni pontosan a közeljövőben.

Translation: Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság (Hungary)